Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rikedom

13 kommentarer

Att ha ett energifyllt förråd idag är ingen självklarhet då elektricitet ger uppvärmning för de flesta. Tänk när uppvärmning av hus enbart bestod av brasor eldade med ved – hur rik var inte den som hade minst ett års torr vedförbrukning under tak. Liksom en rejäl gödselstack som garanterade näring till åkrarna till våren och garanterade mjöl till bröd samt foder till kreaturen. Att ha en egen brunn med gott vatten var också rikedom och inte en självklarhet.

Ganska ofta tänker jag tillbaka till den tiden, det är ganska nyttigt att jämföra hur levnadsstandarden har ökat och hur lätt människan anpassar sig till högre standard utan att reflektera.

Apropå vedvärme – eftersom vi eldar mycket med ved under kalla årstiden behövs inget skydd över skorstenen. Skulle huset stå öde blir förhållandena annorlunda.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

13 tankar om “Rikedom

 1. Jag kommer så väl ihåg min morfars och farfars slit med kommande vinterns vedförråd. Morfar satte en konst i att stapla veden snyggt i stackar eller andra formationer för torkning på planen utanför vedförrådet innan det var dag att stuva in det lika snyggt i förrådet. Farfar och min far gjorde det mer pliktskyldigast vid torkningen (inte så snygga vedstackar) innan veden kastades mer planlöst in i förrådet. Både funkade givetvis lika bra.

  Gillad av 1 person

 2. Innan staplingen var det givetvis kapning och klyvning av träden som körts dit med traktor.

  Gillad av 1 person

 3. Att hämta in ved sitter som ett kroppsminne. Ofta var vi två, den ena staplade på den andras utsträckta armar, några vedkorgar fanns ingenstans vad jag minns. Ner i vedlåren med dem sen. Många små sysslor fanns det, som barn kunde utföra, men slaskhinken var för tung.

  Gillad av 1 person

  • Tänk, jag får ett vagt minne av en vedlår hos morföräldrarna men mest ett antal vedkorgar. Kanske var jag bortskämd men hämta ved gjorde de vuxna männen.
   Här i Universumet vet jag att den som gick på torrdasset under kalla årstiden också tog med sig en famn ved när den gick in. Vedboden låg nära dasset så det var en rutinsak man gjorde på vägen in igen till köket. Så självklart livet var!

   Gillad av 1 person

 4. Är i sluttampen av renoveringen av köket i det gamla huset och blandar återvunnet gammalt och nytt. Den gamla vedlåren som åkte ur 1987 är nu på plats i köket igen och ska åter tjänstgöra efter att ha stått i ett uthus under 33 år. Nu lite smalare för att passa in men i stort som den var. En härlig känsla att den är tillbaka – tänk så otaliga gånger jag suttit ovanpå den och pratat med mamma, kelat med en katt eller bara låtit värmen från vedspisen tina upp mig.

  Gillad av 1 person

 5. Ja, har man ved i vedbo´n och pärer i jordkällar´n, då känner man sig LUGN.
  Vi har börjat hemtagning av ved för nästa år. Klyva det är roligt, göra fina travar för torkning är också extra, särskilt fina hörn. Dass och vedbod måste ju vara praktiskt, det handlar ju om behov. Men tålamod och arbetsglädje är ju sånt som gör jobbet lättare!

  Gillad av 1 person

 6. Ja, välfylld vedbod och gärna några extra vedhäckar (som vi kallar de takförsedda ”murarna” av dubbla rader staplad kluven ved, torkar bra så och är lätt att bara lägga ner i vedkorgen o ta in) ger trygghet! Vi som har tillgång till skog slösar inte med det som växer utan eldar med björkved när det är kallt, men annars duger det fint med gran, fur och al också. Det är intressant att erfara hur olika dom olika träslagen brinner, hur det låter, hur snabbt det brinner ner, vilken värme det blir.

  Al, säger kvinnorna här i byn som kan konsten att baka traditionella brödkakor i den gamla bagarstugan vid prästgården, alved ska det vara för att brödet ska bli bra. Undrar om samma gäller överallt?

  Gillad av 1 person

  • Skilda träslag beter sig sig olika. Intressant ätt se. Gran sprätter som bara den och passar inte i en öppen spis utan gnistskärm. Det där med alved har jag inte hört men jag tror absolut på det. Brödkakor är mjuka, tjocka bröd eller…

   För att tända en brasa är björknäver allra bäst eller hur? Tändälgar/stearinklossar eller annat tillverkat är fåneri ;-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.