Mitt Universum

Om byggnadsvård med kulturhistoria.

OM GÅRDEN

De här anteckningarna, som påbörjades i november 2008, kommer troligen att handla en del om byggnadsvård och dess våndor, vedermödor och glädjeämnen men utvikningar från detta lär bli många. Hus tar tid och det finns så många andra härligheter som händer på en gård.

Mitt Universum är en liten, rätt välbevarad f.d. bondgård på Svealands landsbygd med flera hus att hålla rätt på. Gårdens hus har kommit till mellan 1905 och 1920. Förutom bostadshus finns här lagård, loge, utedass, hönshus/grishus, magasin med matkällare, tvättstuga och drängkammare. Dessutom ett traktorgarage från 1960-talet byggt för en Victor som inte finns längre.

I mitt Universum är kulturhistoria, med allt vad det innebär, en viktig ledstjärna. Att jag skriver här är till stor del för att få på pränt och samla ihop vad jag lärt mig och kommit fram till under åren jag bott här och nyfiket undersökt det som var.

Själv lever jag nu, blickar bakåt, tänker framåt…

tomtweb

Bostadshuset

har fyrdelad planlösning som blev vanlig omkring förra sekelskiftet. Yttermåtten är 8 x 8,5 meter. De fyra delarna är lika stora: kök, kammare, sal och den sista sista fjärdedelen farstun som rymmer trappa till övervåningen, mur för bakugn och skafferi.

Bottenvåning

På bottenvåningen har tidigare ingrepp skett. På 1970- eller 80-talet stängdes ena dörren mellan sal och farstu till – i det utrymme som numera är wc/dusch. Där var ursprungligen ett skafferi, mot yttervägg förstås, med fönster, där duschen är markerad på skissen. Mrs Universum har dock aldrig sett detta, då jag kom in i bilden hade beslut fattats att bygga wc inne i huset just där. Jag har alltså aldrig kunnat springa runt, runt kring murstocken på bottenvåningen. Dörrbladet är ställt på logen och karmen sitter kvar i väggen. Föredömligt uttänkt tycker Mrs Universum – om nu dörren absolut ska byggas för. (Men det bör antecknas var dörrbladet finns i huspärmen, för att det inte ska falla i glömska.)planerweb

Utöver denna åtgärd, som ganska radikalt ändrade rörelsemönstret i nedervåningen, har köket byggts om. Det svåraste var beslutet att riva köksskafferiet – vånda… Skafferiet fungerade så utmärkt, slukade matvaror men var trots detta lättöverskådligt. Här i vårt Universum funderade vi i åtta år innan vi kom till skott. Väl genomtänkt om man så säger! Senfärdigt tycker nog de flesta i vår bekantskapskrets…

Övervåning

På övervåningen, som inreddes 1924 då barnen övertog gården och de gamla föräldrarna drog sig tillbaka,  finns farstu, ett kök utan tappställe, kattvindar som man här kallar vindskontor och ett rum. Innan ombyggnaden, då en frontespis byggdes mot nordväst, gick kattvinden i väster längs hela långsidan. 1924 byttes tvåluftsfönstret i det blivande köket ut mot ett treluftsfönster med nio glasrutor. På så sätt fick man in mera dagsljus.

Det som hänt på övervåningen rent planmässigt sen dess är, att en vägg byggts i östra vindskontoret för att skapa en klädkammare vilket jag var med om att besluta. Väggen har byggts tvärs över plankgolvet där en stor mörk ring finns synlig på de såpskurade tiljorna. Där stod på 1900-talets början det enorma laggkärlet med salt. Det finns nu på tvättstugevinden – utan salt.

Dörrar och fönster är de som ursprungligen sattes på plats i huset. Ändå skiljer sig dörrarna åt. Intressant byggnadsarkeologi! Det finns två typer av spegelindelning på dörrarna i bottenvåningen. Och naturligtvis är snickerierna på övervåningen lite annorlunda än de nertill. Det skiljer drygt 15 år mellan dem och dörr- och fönsterfoder och socklar är ju tidsmarkörer.

Husets stomme består av restimmer, stående timmer, tätat med vitmossa. Att åtminstone en del stockar är återanvända har vi kunnat se. I skogsfattiga trakter som Mälardalen försvann liggtimringstekniken tidigt, recykling blev en lösning. Övervåningen är byggd av regelkonstruktion med sågspånsfyllning,  plankväggar i rummet från 1924. Än återstår en del att undersöka i mitt Universum. Kul!

nail

Något som hänt är provtryckning av skorstenspipor, tätning genom säckdragning och rördragning, ny skorsten ovan nock, nytt tegeltak, nya papptak, borttagning av fasadplåt,  norrfasaden har panelats om men på de andra behåller vi den gamla liggande enkelfassponten, landskapsvårdsåtgärder genomförs årligen, hönshuset har byggts om till ateljé. En ny träbyggnad har uppstått på platsen för 70-talets plåtgarage. I det nya annexet, vars grund är av sentida slag – platta på mark – är interiören inte alls tidigt 1900-tal som i bostadshuset. Där var jag friare och annexet fick interiört en mer funktionalistisk stil. Men exteriört smälter annexet in med gårdens övriga byggnader. En giardino segredo är anlagd, en liten innesluten perennträdgård, varifrån omvärldens rådjur är utestängda.

Nu säger vi till varandra att vi ser slutet på de större arbetena, underhållsarbetena är ju ständigt rullande. Men det tar ytterligare tid för här jäktar vi inte.

nailKammaren åtgärdas. Dess väggar målades med vacker ockragul limfärg då flytten gick hit – nu tar vi i lite till och tar bort väggarnas limfärgsmålade spånplattor. Fönster och pärlspontstak blir så klart kvar.