Mitt Universum

Om byggnadsvård med kulturmiljö och kulturhistoria.

KONTAKT

Nå´n slags programförklaring

MrsUniversum betraktar sej som byggnadsvårdare. För dig som hittar hit kan Universumet vara något att jämföra med, att ta till sig eller förkasta.

Med att vara byggnadsvårdare menar jag att man anpassar sej till den byggnad man köper, bor i, lever sitt liv i. Jag finns här på husets villkor. Huset ska fortsätta att finnas sen jag flyttat härifrån. Men tro inte att MrsUniversum fastnat i 1910-talet bara för att jag bor på en bondgård från den tiden. Jag känner mej friare än så…  I Universumet väljer jag inte nödvändigtvis tapeter ur en nytryckt men gammeldags kollektion, jag tycker att ytskikten även kan få avspegla nutiden, men med en blinkning åt det som var.

Jag inte vill göra huset ännu äldre än vad det är eller varit, vill inte bygga om det till ett hus helt av dagens modetrend. Öppna planlösningar är t.ex. mycket svårt att få till i äldre timrade hus – det blir lätt motorsågsmassaker. Även stommen är viktig att bevara. Ett timmerhus med ett stödjande stålskelett är väl inget att sträva efter? Äldre konstruktioner och material är ofta hållbara både statiskt och miljömässigt.

Mitt Universum har många uthus. Man kan bo på en liten f.d. bondgård utan att ändra gårdens hus alltför mycket med tillbyggnader eller rivningar. Man måste ju inte ha tvättstugan i bostadshuset. Den kan mycket väl ligga i ett uthus. Jag tycker det är bekvämt. Gästrummet kan lika väl ligga i ett uthus. Det är bekvämt både för mej och för gästerna att ha avskildhet. Har man tonåringar kan det vara en kick att få bo i ett eget hus men ändå nära föräldrarna – ett första tryggt steg mot självständighet. Kanske ska man ha tv:n i ett uthus för att tvingas göra ett riktigt aktivt val då man vill titta.

Här har jag också bott och då var det funkis som gällde – allt ifrån utformningen av balkongens räcken, det inkaklade badkaret, laboratoriekökets platsbyggda inredning och de mörkbruna Pello-strömbrytarna.

Jag anpassar mej till platsen och har funnit det väldigt roligt. Genom att byggnadsvården får ta tid, har vår kunskap om husen ökat och de första planerna har ibland skrinlagts och mer passande lösningar har genomförts. Bra för både hus och människor. Det är förstås viktigt att tillägga att i den här livsstilen ingår att göra så mycket som möjligt själva. MrsUniversums äkta halva, i bloggen kallad Halvan, är av samma åsikt och gillar att sätta händerna i olika projekt. I och med att man gör mycket själv går det också långsamt med heltidsjobb vid sidan om.

Tillvaron och mina intressen här på gården består inte enbart av gamla hus. Folklivsforskning, kulturhistoria, landskapsvård och modern formgivning gillar jag. Ibland kommer akvarellfärgerna fram. Och sällskapsspel. Och Stina heter jag.

Kan nås via adressen mrsuniversum(at)gmail.com

 

”Goethe säger att den som lever i ett perspektiv
på mindre än tvåtusen år lever ur hand i mun.
Jag hade kanske utsträckt det till sextusen år.
I bägge riktningar, naturligtvis.”
Per Helge

…………………………………………………………………………………………………………………….

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 252 andra följare