Skrapgaller

Detta är världens bästa skrapgaller av trä tycker jag. Den här typen passar in i kulturhistoriska miljöer och passar även in här på landsbygden. Vi har sådana här framför tvättstugan och drängkammaren och ibland tar vi fram det tredje framför magasinsporten. Min pappa gjorde dem på min begäran för så där 10 år sedan och de håller än fast de står ute året om.

Våra skrapgaller är gjorda av hyvlade ribbor med tvärsnittet 34 x 34 mm, reglarna/stöden som ribborna är fästa i har dimensionen 25 x 50 mm. De här ribborna är spikade men än bättre blir det om man skruvar fast ribborna. Gärna från baksidan så skruvskallarna inte syns. Någon behandling har de inte fått utan har grånat naturligt.

Som på den enkla ritningen alltså. Ta för sig den som vill. Man behöver inte vara oerhört händig för att lyckas med detta. Med en längd på omkring 1 meter på ribborna vilar  skrapgallret på tre stödjande reglar. Ingen stor kvist bör finnas för då knäcks ribban lätt. Både längden och bredden anpassar man naturligtvis till den plats där gallret ska vara.

Här syns ett platsbyggt skrapgaller av lärkträ infällt i översta trapplanet framför entrédörren till ett nytt fritidshus. Det ritade MrsUniversum för några år sen och uppdragsgivarna var först undrande, men insåg snart värdet av det.

Byarums bruk har en fotskrapa av sandgjuten aluminium som jag tycker är väldigt vacker, formgiven av Mårten Cyrén. Den måste dock sopas ren eftersom där inte finns några springor för skräpet att ramla igenom.

 

 

.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annons

7 reaktioner till “Skrapgaller

 1. Det här skrapgallret har jag sett tidigare och jag blev otroligt förtjust i det. Så praktiskt och enkelt. Jag hade tänkt att vi skulle göra såna till våra ingångar när de blir klara så tack för ritningen! Där jag sett dem tidigare var de tillverkade efter en sekelskifteskopia så det skulle ju dessutom stämma bra till vårt hus även på den punkten.

  Gilla

 2. Den här typen av skrapa är, som du skriver, ingen ny idé men jag hade ingen förlaga att mäta på så jag fick prova fram dimension och avstånd på egen hand. De är utprovade efter våra fötter och jag tycker som sagt att de fungerat bra.

  Att den kan vara hal då det regnat och därpå frusit är väl det enda att tänka på.

  Gilla

 3. Jag gillar verkligen din infällda fotskrapa! Man skulle kanske kunna få sno idén till tvättstugebygget här hemma?

  Gilla

 4. Så fiffigt att fälla in gallret i trappen! det blir vackert också, inte minst med skuggspelet.

  Gilla

 5. Ja Maria – det är riktigt oskönt för bara fötter var ordet – men rivigt för leriga grova sulor.

  Nora – skuggor har också betydelse. Så talar en fotograf!

  Gilla

Kommentarer är stängda.