Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kyrkbukett eller kyrkkvast

1 kommentar

Åbrodd, isop, citronmeliss (hjärtansfröjd), timjan och åkermynta har jag plockat i en minibukett. Salvia glömde jag och lavendel tror jag inte hör hemma i den bukett jag försökte åstadkomma.

I Grekland har MrsUniversum en gång upplevt hur det kan ha doftat i svenska kyrkor då det begav sig. Jag båtluffade och det hampade sig så att jag gick till en grekisk-ortodox kyrka på Paros under söndagsgudstänsten. Då menigheten inte har bänkar att sitta på utan står, kommer man varandra nära om kyrkan är fylld. Det var trångt, det doftande gott ty många av kvinnorna hade små växtbuketter i händerna. Exakt vilka sorter de plockat kollade jag inte men mynta bör ha varit en av dem. Det var en fantastiskt härlig upplevelse och jag fick en hint om hur det kunde dofta i svenska kyrkor förr i tiden. MrsUniversum fick en flashback till 1800-talet (eller än längre bakåt i tiden). Den sitter i än som ett härligt minne.

Följande lilla beskrivning ur artikeln Paradiset på  jorden är hämtad HÄRIFRÅN:

”I den kända gotländska visan ”Uti vår hage” förekommer en typisk medeltida bukett: liljor och rosor, akleja, krusmynta, salvia och hjärtansfröjd (citronmeliss). Salvia, krusmynta och hjärtansfröjd ingick dessutom i den gotländska kyrkkvasten, tillsammans med till exempel munkrenfana, isop, lavendel och åbrodd. I en äkta kyrkkvast skulle det vara sju örter; sju är talet för Marias bedrövelser och fröjder.

När kvinnorna skulle gå till kyrkan gick de ut i sin kryddgård och plockade en liten bukett som de tog med sig i kjortelfickan eller innanför psalmbokens pärm. Om de kände sig sömniga under predikan eller om kyrkobesökaren bredvid inte luktade så angenämt drog de in doften från kryddbuketten i näsan. Kyrkkvastar eller kryddkvastar är belagda i Sverige sedan 1500-talet.”

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Kyrkbukett eller kyrkkvast

  1. Mmmmmmmmm, jag känner doften ända hit! :D
    /maja

    Gilla