Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Humlestörar

13 kommentarer

Rabatterna har toppdressats. Än är det inte dags att gräva om dem helt, så jag tog lite hönsgödsel och kompostjord och spred ut. Här nedanför är kryddlandet.

Numera har vi en effektiv varmkompost för matavfall men det här är jord som legat länge och kommer från kallkomposten som vi tidigare hade. Eftersom vi tar något spadtag nu och då från lövkomposten och strör över, och det mesta är långsamt förmultnande eklöv, är det bra om jorden får ligga till sig extra länge. Jorden innehåller även mycket äggskal.

Förrförra året ordnade vi en ny och mindre arbetskrävande lösning för humlestörarna. Vi tog bort stenkistorna som störarna stod i och plötsligt fick humlen bättre livsbetingelser. Störarna kapades och ett hål borrades upp från undersidan ca 5 cm långt och någon mm större diameter än det armeringsjärn vi sen använde. Armeringsjärnet slog vi ner i jorden så där 25-30 cm, det stack upp knappt 10 cm. På med stören och några cm marginal uppstod till jorden. Sen täcker den snabbväxande humlen skarven. Man slipper rötskadade granstörar och stenstöd i jorden som förhindrar humlens utveckling.

Ett galvat  jordankare  håller den rödfärgade fyrkantstolpen ovan mark. Den var inte svår att måla metallen med röd slamfärg och dessutom få färgen att sitta kvar!

Tja, så här någonting. De röda reglarna är till för att staga upp störarna, den vågräta regeln är fäst i väggen.

I år borrade vi hål och trädde en ståltråd genom som håller stören i sidled. De blir annars sneda då vinterstormarna från norr friskar i.

Det blev även lite mer rumsbildning vid ryssbänken med dessa röda fyrkantreglar som har en strikt form mot de naturligt vinda granstörarna. Då humlen växt till sig bildar den dessutom vindskydd..

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

13 tankar om “Humlestörar

 1. Vilken bra idé för humlestörarna. Jag skulle vilja ha någonting liknande i vår trädgård.

  Gilla

 2. Snyggt fixat ! En dag kanske Universum blir ett museum i byggnadsvârd….hâr finns mycket att lära.

  Gilla

 3. Maria!
  Man skulle kunna göra en ”bersåhörna” på det här sättet och sätta tre reglar i vinkel, eller sluta rummet på tre sidor (alltid lättare att beskriva genom att rita än att skriva – åtminstone för en som inte är journalist eller författare ;-)) Då behöver man inte ta stöd av en husvägg. Humleskotten har jag fått från zon 5 (Västerbottens kustland) där de växer snabbt som attan, precis som här. Trevliga kottar blir det på hösten. En planta är köpt här i Mälardalen och den är något spädare till växtsätt.

  Gammelmor!
  Tack för det. Efter många år med vinda störar kläckte jag denna idé som även gick hem hos en misstänksam äkta man då den väl var på plats. Museum över byggnadsvård, nej… men en levande ”bondgård” (så levande den kan bli som avstyckad) med flera generationers id bevarat. Att inte helt ta bort föregångarnas nedlagda arbete men inte heller låta bli att hitta på egna saker som helst ska passa in – det är min/vår ambition här på denna plats på jorden.

  Gilla

 4. Ja din idé för störarna är smart. Våra höll drygt två år men så körde vi ner dem rakt i jorden också bara utan att behandla dem eller göra något annat. Min humleplanta kommer från ett snår bakom vårt första hus, där växte den förvildad och jag tog några skott. Sen platerade jag i rabatten på Ekenäs och den tog sig riktigt bra, När det var dags att flytta igen tog jag med mig några skott igen men de har stått i en spann över vintern och jag trodde de dött…men nu sticker det upp en liten slinga som bara är 3 cm än så länge. Jag ska vårda den ömt och hoppas den fort växer till sig, sen ska den få stöd som ert förhoppningsvis.

  Gilla

 5. Har faktiskt försökt driva upp flerårig humle sedan februari, sått, väntat en månad, ställt i kylskåp en månad, väntat, allt enligt anvisningarna på fröpåsen….de gror inte! Så tråkigt, trodde jag skulle ha ett stråk med humlestör till sommaren, precis som på Linnégården. Någon som har erfarenhet av att driva upp humle som kan komma med tips och knep?

  Gilla

 6. Vilken fin och bra idé! Jag skall också fixa humlestör på torpet!

  Gilla

 7. Eija, att planera humle från från frön var inte illa. Humlestörarna på Linnés Råshult och även på Julita lantbruksmuseum är verkligen vackert pompösa, verkligen en bra förebild!

  Sara, en rejäl humlestör med många slingor humle är bra att ha. man sover så gott om man får humlekottar att ha i kudden :-)

  Sophie, jag minns dina fudneringar kring humlestörar tidigare. Trevligt att en planta kom med vid flytten!

  Gilla

 8. Vilken bra ide med humlestörarna…. min klättrar idag på en grov kätting fäst i vindskivan… har en till i norrläge som nog ska få sig en stör….. idag klättrar han påen spalje som tyvärr snön farit hårt åt i vinter….. får ta mig en funderare på om man ska ta o avverka en gran eller två…:) Kram Annika

  Gilla

 9. Haha Annika, avverka en gran eller två går väl an om man har egen skog i närheten. Annars pratar man med en snäll granne som fixar det ;-)

  Gilla

 10. Ping: Att elda en stör eller att störa en eld « Torpet Berget

 11. Snyggt och smart gjort! Idén med armeringsjärn som jordförankring kanske jag ska använda när jag ska sätta stöd till hallonen!

  Gilla

  • Men då du säger det Erika, det kanske jag borde göra själv. För nu i år har vi startat på nytt med ett hallonland som vi saknat allt sedan det gamla blev köksland. Det är litet just nu – tre gamla plantor från Universumets forntid och tre nya fådda.

   Gilla

 12. Ping: Humle « Södergården