Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Slamfärg inte bara röd

3 kommentarer

Slamfärg i fler kulörer än rött kan fås från Hörle Bruk som säljer via Classons trätjära.  Ljusröd, gul, vit, grå, svart, blå och grön finns. Jag har provat den grå och vita i ett projekt. De fungerar bra. Här i Universumet har vi använt Falu Rödfärg, både köpt färdigfärg och egenhändigt kokt på deras pigment (som inte säljs till privatpersoner numera). Falusvart har jag använt som är färdigkokt. Jag tycker att slamfärgen åldras så vackert, med värdighet som man brukar säga.

Hangö slamfärg har också olika kulörer, jag har skannat av mina prover men nyanserna stämmer inte exakt här på skärmen. Uppstrukna prover ska det vara för att färgåtergivningen ska bli den rätta.

Hangö slamfärger. Kulörerna på skärmen kanske inte stämmer exakt med den fysiska färgen.

Jag träffar ganska många personer som inte känner till de här olika kulörerna och blir positivt överraskade då de får veta att mer än rött finns.

Det finns även många som inte vill använda slamfärg över huvud taget för det vet man ju att ”den kan ju färga av sig på kläderna”. Tja, jag brukar inte skrubba mej mot husväggen så jag klarar mej från det. Jag tror motviljan finns i att färgen är billig och betraktas som ett ”fattigdomsbevis”  och ”bonnig” hos somliga. Samt att många färghandlare inte har slamfärg hemma då vinsten kanske inte blir lika stor för dem som då man får sälja lasyr-, latex-, alkydolje- eller akrylatfärger. Färghandlarna  har makt över färgvalet  minsann…

Läs Bondjäntans beskrivning då hon skulle köpa linoljefärg och fick veta att ingen målar med det längre…

Gysinge byggnadsvård AB har också slamfärger. Genom att blanda vit slamfärg i de kulörta kan många nyanser uppstå. Kolla bara:

Utbudet av den matta, lättstrukna, lätt ommålningsbara slamfärgen förändras ständigt. Googla för att hålla dig ajour. Men luras inte av färgfabrikanter som säljer ”faluröd” färg. Benämningen ”faluröd” innebär inte att det är slamfärg som finns i burken.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

3 tankar om “Slamfärg inte bara röd

 1. Hej du! ja slamfärg går inte av för hackor den…) har en granne som för nåt år sen skulle måla staketet o jag hjälåte henne hitta grön slamfärg….. ganska mörk… den finns inte idag vad jag har kunnat se…. staketet blev helt underbart…… hoppas ni har lika fint i Universumet som jag har här….. Kram Annika

  Gilla

 2. Hallå där!
  Och nu drar jag på för fullt med ”bonnafärger” här hemma. Förutom att jag målar hallgolvet och trappan till övervåningen med linoljefärger så har jag tillslut bestämt mig för vit slamfärg till köket! Helt galet men garanterat så snyggt! Nu ska bara hela köket byggas så jag kan frossa i slamfärg :-)

  Gilla

 3. Härligt att det finns fler entusiaster som använder slamfärg, Annika ochh Bondjäntan! Att ha det i köket blir intressant att få veta mer om sen.

  Jag missade att få med Gysinge byggnadsvårds slamfärger som jag ska komplettera inlägget med snart.

  Gilla