Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Så renoveras torp och gårdar

5 kommentarer

Den här boken eller ”byggnadsvårdsbibeln” finns i tre upplagor hos oss.

Längst till höger på bilden syns andra upplagan från 1973 som jag köpte i mars 1980 – 174 sidor.
I mitten femte  upplagan från 1990 som Halvan införskaffade 1992 – 271 sidor.
Ovanpå ligger det nyköpta exemplaret av nionde upplagan från i år, 2011 – 328 sidor.
 

Författare är Ove Hidemark, Elisabet Stavenow-Hidemark, Göran Söderström och Axel Unnerbäck.

Jag kan verkligen rekommendera de som ska köpa eller redan äger ett gammalt hus att läsa den här boken från pärm till pärm och därefter använda den som uppslagsbok. Inställningen  till den äldre bebyggelsen i vårt avlånga land är respektfull och mycket kunnig, allt från konstruktioner till detaljer, inredning och något lite om äldre trädgårdar. Och visst är gamla hus trevliga och jobbiga om vartannat… Hur som helst har de karaktär. Som kan gå till spillo vid hårhänt renovering.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Så renoveras torp och gårdar

 1. Jag har den och gillar den. Jag tycker den boken ser saker på ett mer nyktert sätt också, inte som vissa modernare källor. Den har använts en hel del här.

  Gilla

 2. Även hos oss används den flitigt. Den ser väldigt nyktert på saker som Asta skriver. Jag har den äldre upplagan du också har (den från 1973) och den fick jag av mamma som hade den i sin bokhylla, sen har jag okså åttonde upplagan från 2006 på 320 sidor och den har jag köpt själv… efter att jag lånat den otaliga gånger på bibliotektet! :-)

  Roligt tycker jag det är att de i första upplagan rekommenderar tryckimpregnerat virke när man byter ut delar på äldre hus… Det gör de inte i de senare upplagorna. :-)

  Gilla

 3. Är det mycket nytt i din nya versionen jämfört med den äldre? Har den från 2006 och vill inte lägga ut slantar i onödan….

  Gilla

 4. Tack för tipset.
  Fint fat i föregående inlägg!

  Gilla

 5. Genom att läsa de olika upplagorna förstår man att det går mode även i byggnadsvård. Sanningar är till för att omprövas – ändå är boken väldigt, väldigt kunnig och bra! Tillkommit har bl a text om linoljefärg. Den nya upplagan kan man ju låna på bibliotek och göra sig en uppfattning om den är lönt att köpa in. Jag gjorde bedömningen att för mej med mycket äldre upplagor är det bra med den senast biblioteket :-)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.