



På semestern brukar jag ofta äta långfil för att det är gott och för att jag vill hålla traditionen vid liv. Jag gör den inte med hjälp av tätört som var vanligt en gång i tiden utan jag köper en liter norrländsk långfil i affären. Av den äter jag upp allt utom ca 1 dl. Den decilitern tar jag och smetar ut i botten och en bit upp på kanten av ett rostfri bunke. Så häller jag på drygt en liter mjölk (hel- eller mellanmjölk) och ställer den svalt i ett par dagar med en tallrik över. Efter det har mjölken tagit åt sig av kulturen, tjocknat, och en ny laddning långfil väntar på att avnjutas.
Har man ett kök med källarlucka under vilken en matkällare döljer sig, vilket jag har under semestern, är det riktiga att ställa bunken där. Saknas den finessen går det bra att ställa den i kylskåpet.
Visste inte att man kunde ”göra” ny långfil :-)
GillaGillad av 1 person
De flesta tror nog som du – att man inte om att man kan göra egen långfil. Det går även om man inte har tillgång till icke homogeniserad och opastöriserad mjölk. Gott tycker jag :-)
GillaGilla
Som att göra filbunke. Vilket då förmodligen är samma sak. Mamma gjorde alltid filbunke. Vi hade alltid kanel och socker på. Och så åt vi underifrån så att det lite tjockare övre lagret med kanel och socker blev kvar till sist. Hittar ibland Valios filbunke i affären och brukar köpa den då. Barndomsminnen. Minns att om det blev åska så satte sig inte filbunken.
GillaGillad av 1 person
Det är inte riktigt samma sak. Filbunke skiktar sig med den tjockare grädden överst och det är mjölksyrabakterierna i mjölken som gör att den surnar, blir tjockare,
I långfil är det den tillsatta bakteriekulturen Lactococcus lactis ssp. cremoris som ger den ”sega” och långa konsistensen. Lånfil hör ihop med den nordliga delen av landet.
Att åska påverkar syrningen är en häftig kunskap.
Båda är hur som helst goda!
GillaGilla
Jo, när jag läser igen så ser jag att det är ett lite annat förfarande också. När mamma gjorde filbunke så värmde hon upp mjölken till ca 37 grader innan hon hällde den över småklattarna med fil.
GillaGillad av 1 person
Tjoho!
Hemma i mitt lilla hem där jag bodde hemma hade vi ofta långfil i matkällaren.
Det var mycket gott heta dagar!
Det skall jag göra, det blir perfekt. Mannen är allergisk och tål inte fil, så jag får njuta ensam, förutom hönsen, som älskar fil i alla former.
Bra inspiration där!!
GillaGillad av 1 person
Det måste vi testa!!! Tror att det finns långfil på Konsum t o m här nere på gränsen på Norrland.
GillaGillad av 1 person