Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Narade köksluckor

7 kommentarer

Köksluckorna, både till bänkskåp och överskåp i vårt kök, hålls samman med horisontella narar som ligger infällda i ett gradat spår fräst på insidan i luckans stående pärlspontbrädor. Det är alltså inte en konstruktion med utanpåliggande tvärslåar med en snedsträva emellan.

Det krävs två naror per lucka och de är svagt kilformade, avsmalnande från änden där gångjärnen sitter. De är infällda 5 mm i brädorna.

Inget lim, inga skruvar och icke några spikar används för att hålla ihop luckorna. Skruvar har enbart använts för att fästa de vertikala ”handtagen” av trä på luckorna.

Att jag ritade detta 2004 och sedan lät finsnickarna genomföra idén har jag aldrig ångrat. Men lite vågat var det allt! Vem har köksluckor av brädor som narats ihop utan lim, spik eller skruv?

De första åren märkte vi att pärlsponten torkade ihop på sommaren på den högra av parluckorna över diskbänken Det enda vi då gjorde var att slå ihop bräderna med händerna. Nu märker vi inga rörelser i träet längre.

På bilderna ovan är kökssnickerierna grundade med linoljefärg.

Principritning till snickarna.

Köksluckorna oljelaserades som ”långhalm” med pigmentblandning av gulockra, terra och grön umbra.

Kanske bör man vara lite insatt i traditionellt trähantverk för att förstå hur snickerierna är gjorda och därmed uppskatta dem. Det är typ sådant här som människor utan insikt river ut för att montera ett nytt modulkök.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Narade köksluckor

 1. Jättesnyggt! Inget hastverk det där… ;)

  Gillad av 1 person

  • Haha, nej det tog lång tid innan vi kom till skott. ”Halvan” tänkte sig ett ikeakök men det insåg jag skulle fungera utomordentligt dåligt i ett så vint och skevt kök. Det hade blivit så många passbitar och dödutrymmen. Men efter moget övervägande och många skisser slog vi till och det köket som blev är vi fortfarande mycket nöjda med.

   Gillad av 1 person

 2. Universumköket är så himla gediget och vackert, och soligt! Må det få vara kvar i många generationer av ägare!
  Men man upphör aldrig att förvånas över det här med utrivning av välfungerande och t o m platsbyggda köksskåp – det är tydligen nåt av det första man vill sätta sin prägel på när man köper ett hus. Misstänker att de gedigna skåpen från 1960 i mitt barndomshem hänger väldigt löst nu när det så småningom kommer att säljas. Inga narade luckor visserligen utan masonit på trästomme och överfalsat. Slätt och vackert i det huset. Hör till dess anda!

  Gillad av 1 person

  • Jag har växt upp i ett funkiskök från 50-talet likartat ditt 60-talskök. Jag älskar den typen av köksinredning också. Det är en kunskap som kanske inte är helt lätt att ta till sig: låta anpassa sig till huset och förstå dess värde och bygga nytt om man inte klarar av det.

   Gilla

 3. Snygg lösning!!

  Gillad av 1 person

 4. Fantastiskt! Vilket smycke! Är i sluttampen på mitt eget egenritade kök och inser att jag blivit bräckt! https://saltarvet.blogspot.com/2020/11/byggnadsvardsetikett.html

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.