Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Bygga på landet

4 kommentarer

Den här utmärkta broschyren ”Råd och inspiration för dig som vill BYGGA PÅ LANDET” är en av många häften med råd och anvisningar som länsstyrelser och/eller kommuner har gett ut genom åren. Bläddra gärna i den. Det är dock tyvärr ganska sällan som nybyggare (och kommuner) som tar till sig de utmärkta råd som beskrivs för att få det nya bostadshuset att passa in på landsbygden. En tomt på landet måste inte innebära jättestora trädäck höjda ovan naturen, plana, monotont utrullade turfytor som kantas av tujahäckar.

När det gäller färgsättning rekommenderar många broschyrer som formulerats av antikvarier, arkitekter och kulturvetare ofta slamfärg till landsbygdshus. Med undantag som t ex Bohuslän där ljusa, vita hus hör till västkusttraditionen.

Här nedan visar jag mest röda hus. Formen varierar men ändå passar de in. Jag vet genom att ha talat med människor ur den ”breda allmänheten” att ordet Falu rödfärg genast för tanken till den enkla, lilla röda stugan med vita knutar och många värjer sig mot det. Vi har fått bilden av att rött betyder ”torp” – det är väl ändå enbart för idylliskt sommarboende. Det menar jag är väldigt förenklat tänkt och visar kanske på vilken kulturell bakgrund man har.

Husbilderna finns till största delen hämtade från Falu Rödfärgs sida Rödfärgspriset. Men minns att det finns fler tillverkare och andra kulörer.

Vill ni lyssna till ett bra poddavsnitt i ämnet finns Finrummet här. Där samtalas om hus anpassade till landskapet, ansvar för platsen – inte bara utslängda som ett tivoli, att det finns annat än trendvita byggnader, om olika material.

Att det borde vara viktigt för kommunerna att byggnader inte bara ”blir till” som man ofta ser i små kommuner utan stor sakkunskap eller i (stora) kommuner utan gestaltningsprogram.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

4 tankar om “Bygga på landet

 1. Helt enkelt en strålande publikation med lärdomar för oss alla! Tack!

  Gillad av 1 person

  • Ja, visst är den bra. Digital dessutom förutom som pappersskrift. Jag har samlat på mig en hel del sådana hrä häften om att bygga på landsbygden, denna från 2012 är den senaste jag fått tag på.

   Tyvärr är det sällan som utflyttare, kommuner och länsstyrelser har råden som riktmärke då det gäller nya bostäder. Kataloghusfabrikanternas glättiga broschyrer och den gällande vita trenden dominerar, åtminstone i den kommun jag bor i. Plansprängning eller fyllnadsmassor är vanliga på nya tomter.

   Gilla

 2. Tack för tipset! Inte för att jag tänker bygga nytt men ändå. Älskar mina röda trähus (med eller utan slamfärg…).
  Det här med torp tror jag också ligger en del i den kulturella bakgrunden. Jag blev nästan lite förnärmad när mina arbetskamrater (från Stockholm) kallade mitt hus för torp… Det är en normalstor mangårdsbyggnad (för Småland) och ingen här skulle komma på tanken att kalla en gård med boningshus, flera uthus, åker- och skogsmark för torp.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.