Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Istället för stuprör

4 kommentarer

På framsidan, entrésidan av nya uthuset, sattes en vanlig hängränna av galvad plåt upp som sista byggmoment i höstas. Den är snett avskuren i den lägst placerade  änden och skjuter ut 1/2 meter utanför takskägget.

Mrs Universum ville inte ha stuprör. Det blir för mycket ”plåtkrafs” ;-) på ett hus som ska uppfattas som ett enkelt uthus. Men samtidigt är det ju bra om regnet vid slagregn inte hamnar på väggen.

Så vi lät oss inspireras av hembygdsgården i Rengsjö (som jag nyligen visade foton på) och har nu placerat en granstör i änden av rännan. Halvan ville ha tjockänden upp vilket jag tycker ser ut som det motverkar Newtons lag. Men so what… jag är inte den som… Nederänden står på en platt sten.

I Rengsjö hembygdsby finns rännor av trä vilket gör att sammanfogningen kan göras annorlunda än vår (till synes) tillfälliga lösning med ståltråd. Exakt hur de landar på marken undersökte vi inte pga snötäcket. Men vi kommer att återvända vid barmark.

Vi får se hur detta fungerar i längden. Stören är även bra som markering av hörnet påpekar Halvan, ett slags ”påkörningsskydd”. Själv gillar jag lösningen utan plåtrör.

Och att tegelpannorna rår ovanpå vindskivan så att vi slipper vattbräda. Just den sistnämnda detaljen gäller alla uthus här i Universumet. Det vill vi ha kontinuitet i. Varför ändra ett traditionellt och vinnande koncept?

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Istället för stuprör

 1. Hejsan! Ja måste bara fråga vad stören gör för funktion? Förutom att se väldigt trevlig ut :)?
  Är det för att vattnet ska rinna ner efter den? Och kommer inte vattnet ännu längre bort från huset utan stör?

  /Sebastian

  Gilla

 2. Halloj Sebastian – svaret är inte så märkvärdigt. Används inte stuprör kan vattenstrålen skvätta/skvittra på fasaden om det blåser från sån´t håll. Och vattenbegjutna träbräder vill vi inte ha. Och inte stuprör! Vanligt har varit att sätta en kätting mellan hängränna och mark eller låta den hänga ner i en tunna (regnvatten är ju bra att vattna landen och tvätta håret i :-))
  Men då vi såg detta med stören tyckte vi det såg lite rätt ut i ett träbyggnadsland som vårt, men en ovanlig lösning, åtminstone numera. Vi får väl se om det fungerar.

  Gilla

 3. Snyggt, men jag ser att även nockpannor saknas! Regnar nog in lite om det blåser?

  Gilla

  • Jan, det är det som är så fantastiskt med den här gamla nocklösningen – att den är tillräckligt tät för att träet under inte ska ruttna. Marginellt med vatten kommer in vid nock, värre vore hål vid takfoten ;-) Här på gården finns många nockar av denna gamla typ. Överskjutande tegelpannor placeras på takfallet därifrån vinterns förhärskande vindriktning blåser. Vill behålla gamla tekniker och metoder som fungerar och är snygga.
   Kolla gärna här: https://mittuniversum.wordpress.com/2010/06/18/lagt-tak-ligger/

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.