Bästa skåpet

Här i Universumet har vi genom åren köpt flera Ivar-skåp från ikea. En väldigt bra produkt helt i stavlimmad massiv furu, det enda skåpet av möbelvaruhusets urval som är tillverkat i massivt trä, stommen såväl som luckor (förutom ryggstycket av träfiberskiva). Det var när jag letade förvaring till vindskontoret som de hittades. I vindskontoret blev det två skåp som står helt obehandlade.

Några år senare inhandlades det flera Ivar. När det gamla köket på övervåningen färdigställdes 2003 blev det tre stycken 30 cm djupa skåp till. Luckorna målades med linoljefärg i samma kulör som snickerier och boasering. Även luckornas insidor samt hyllplanens framkanter är målade. Skåpet står på en indragen 1 tums bräda som sockel. Ovansidan och den fria gaveln är täckta med en stavlimmad björkskiva.

Annexets entré från 2016 har två vägghängda skåp ovanför varandra så att en avställningsyta bildas mellan dem. Skåpen är målade med äggoljetempera lika väggarna.

Förra året kompletterades annexets arbetsrum med ytterligare ett skåp med en linoleumklädd skiva ovanpå. Det här senaste skåpet är vägghängt och placerat direkt ovanpå sockeln. Skivan rår rejält utanför skåpets gavlar, i hörnet är ett uttag i skivan för sladd/ar. Detta skåp och skivans framkant ska halvoljas ytterligare minst en gång.

Arbetsrummet har sedan tidigare två skåp med djupet 60 cm. De har kapats i höjd för att skapa arbetshöjden 72 cm och står på sockel. En linoleumklädd arbetsskiva har placerats ovanpå. Samtliga skåp i arbetsrummet är halvoljade.

Här i Universumet finns alltså rätt många Ivar-skåp! I tvättstugan planerar jag nu in två stycken till med djupet 30 cm. De ska hängas på väggen direkt ovanpå varandra.

Det finns en hel del förslag på nätet hur skåpen kan användas och målas. Så fina.

Annons

8 reaktioner till “Bästa skåpet

 1. Jag vet, gillar den också så himla mycket! satte upp en rad av den grundare i sonens rum, den sväljer vansinniga mängder. Min tanke var just att måla in den med väggen i äggoljetempera, men funderar på ytan. Jag kan uppleva träluckorna som lite råare, och att oljan i linoljan då mjukar iupp känslan lite. Temperan är ju väldigt lätt att måla på ”sämre” trä som suger mer, men vad är din känsla du som testat bägge varianterna? Jag ska sätta enkla beslag så smutståligheten är inte så viktig.

  Gillad av 1 person

  1. Med äggoljetempera blir ytan lite ruffigare och matt, väldigt snygg, men svårare att torka av. Två strykningar räckte.
   Med linoljefärg blir ytan glättigare med den färg jag använde, lättare att torka av och hålla ren. Det krävdes grundning och två gånger strykning med ”min” linoljefärg, dessutom slipning mellan varje strykning. Men bra blev det.
   Jag tycker verkligen om båda färgtyperna.

   Gilla

 2. Väldigt fina skåp du har gjort av Ivar. Själv har jag nog bara ett Ivar-skåp men väldigt många Ivar hyllor, jag älskar dem bla för att de är så lätta att flytta om och ändra till olika användningsområden i olika bostäder. Har liksom inte rotat mig riktigt trots att jag passerat ”halvtid”.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig även om jag permanentat mig här nu och samtliga lagerhyllor hamnat i förvaringsutrymmen. jag har och har haft mycken glädje av dem. Jag minns också att på 70-talet var frågan om ikea eller Obs Interiör hade de bästa lagerhyllorna ;-)

   Gilla

 3. Hej har du tips på hur man vägg hänger dem, har de en rejäl ram man kan sätta skruv i eller hur har du gjort?

  Gilla

 4. Hej! Älskar det jag ser här! Har flera frågor haha.
  Vad för typ av olja har du använt till ivarskåpen?
  Skivan i arbetsrummet, vart går den att hitta? Ser ut som att ytan är grön?
  Väggarna och taken (plywood?) , är de behandlade?
  Tack!!

  Gilla

  1. Jag halvoljade skåpen utvändigt, alltså en blandning med hälften kokt linolja och hälften balsamterpentin.
   Skivan är specialtillverkad av 21 mm furuplywood på vilken möbellinoleum limmades. Arbetet utfördes på ett snickeri efter mina ritningar:
   https://mittuniversum.wordpress.com/2018/02/03/furniture-linoleum-arbetsyta. Även kanterna på plywoodskivan halvoljades, det gör jag nu och då därför att de kanterna suger in mycket halvolja.
   Väggar och tak är inte behandlade alls men däremot dörrarna som också halvoljats en gång.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.