Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Sveriges största flyttblock

4 kommentarer

Änteligen har landets största flyttblock beskådats.
Botsmarksblocket är 15 meter högt, har en yta om ca. 30 x 30 meter. Mellan det stora blockets undersida och marken finns grottliknande håligheter som visar att bildningen är ett block och inte fast berg.

Och bestigits…

På informationstavlan kan man läsa om händelser som ska ha skett 7341 år f Kr. Det är ett så noggrant angivet årtal att jag står undrande. Men mäktigt är det, detta flyttblock.

För ca 20 000 år sedan var Sverige täckt av en flera kilometer tjock inlandsis. Isen gled sakta fram över landskapet. Löst material som grus, stenar och block frös fast under isen och följde med i rörelseriktningen. Allteftersom klimatet blev varmare smälte isen långsamt bort. För ca 8 000 år sedan blev Sverige isfritt.

Botsmarksblocket formades av samma jordbävning, som år 7341 före Kristus bildade den seismotektoniska Botsmarkslinjen som innefattar Bjursjön, de stora grottorna i Stor-Boberget i Botsmark och den av tsunamin bildade erosionslinjen vid Stor-Gravurliden. Blockets storlek ger uttryck för de väldiga krafter med vilka inlandsisen påverkade landskapet.


Jag nämnde min fascination för flyttblock, block som i skrönor ofta blivit beskrivna som jättars kast, när jag berättade om de flyttblocken i Universumets närhet. Nu har också Botsmarks-blocket i Västerbotten fått ett besök.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Sveriges största flyttblock

  1. Sicken sten! Men vikten på naturminnesbilden måste väl vara i ton och inte i kg?

    Gillad av 1 person

  2. Hej ni! Den här rättelsen lämnar ni väl till länsstyrelsen i Västerbotten som lät sätta upp skylten.

    Gilla

  3. Jag är uppväxt några kilometer från stenen. (Inneråträsk). När jag växte upp, för länge sedan, fanns inte denna sten. Antingen är jag jättegammal eller så såg man den inte.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.