Slåttertider

Så har då slåttannan begynt här så smått.
lieslåtter_2016
Vi tar det i omgångar detta med att slå gräs med liar. Nu faller de flesta av ängsblommorna. De får ligga och torka och för att göra det måste höet vändas ett par gånger. Regnar det inte utan är varmt och soligt torkar det på ett par dagar. Under tiden höet rörs om faller frön till marken och ängen blir än intensivare år efter år.

Här finns lite mer att läsa om lieorv. Det på bilden är ett relativt nytt överarmsorv som är mycket behagligt att använda. Man kan gå med rak rygg vilket är viktigt för att orka slå större ytor.

Tillägg: Och så länkar jag till den läsvärda Liehandboken som kom ut förra året.

6 reaktioner till “Slåttertider

    1. Jodå, jag länkade till utkastet till Liehandboken 2012. Har laddat ner den slutliga versionen då den kom förra året.
      Nu ska jag komplettera mitt inlägg med en länk till den. Tack för påminnelsen!
      Trevlig sommar själv!

      Gilla

  1. Det var ett tag sedan jag slog med lie nu, men de hänger skarpa under tak. Har planer på att göra en blomsteräng/slåtteräng och då måste jorden utarmas på näring så att gräset inte växer, liarna slipas och slåttermaskinen vässas.

    Gilla

    1. Det är bara för mig att önska dig lycka till. Det ska nog gå bra om än det tar lite tid, men tålamod tror jag du är utrustad med :-)
      Här är det vissa delar av tomten som fått bli blomsteräng och det är riktigt underbart.

      Gillad av 1 person

  2. En gång i tiden kunde jag använda en lie. Undrar om det är som att cykla? Att det sitter i vristerna fortfarande? Känns lite tveksamt. Minns hur det var i början. Stor frustration när gräset liksom bara åkte med utan att huggas av.

    Gilla

    1. Det krävs övning i både att slå med lie och vässa på slipsten och med bryne. Vem sa att det var enklare förr. Dock var hantverksskickligheten ofta stor hos människor.
      Men Asta, som du funderar: har man en gång lärt sig sitter det där!

      Gilla

Kommentarer är stängda.