Champs Élysées

Om skötsel av en äng:

Slå inte ängen för tidigt! Vänta till tidigast i mitten av juli så att ängsväxterna hinner sätta frö.

Slå inte ängen med röjsnöre eller grästrimmer. Växterna slits sönder och ängen utarmas. Dessutom försvåras den viktiga räfsningen. Använd istället klippande/skärande redskap som lie eller slåtterbalk.

När höet torkat måste det räfsas ihop och föras bort. Kvarliggande hö kväver och gödslar.

Slåttergynnade växter är mycket känsliga för hög kvävehalt och försvinner direkt om marken gödslas. Det beror på att de trängs undan av snabbväxande, kvävegynnade arter som hundkäx, midsommarblomster och smörblommor. Gödsla därför aldrig en naturlig slåtteräng.

En igenvuxen ängsmark kan med fördel röjas fram. Många ängsväxter finns kvar och kommer tillbaka när slåttern återupptas.

Ur Om bonden och odlingslandskapet i Västernorrlands län, 1996

Ängen kunna anses ibland
själva grundämnena till vår
jordiska lycksalighet.

Svenonius 1769

.

.

Javisst, de saligas ängder, de elyseiska fälten.

.

.

.

.

.

Här på gården har vi mer än bara prästkragarna som syns på bilderna. Vi har ängshavrerot, tjärblomster, violer, vårlök, prästkrage, stor- och liten blåklocka, skelört, smörblomma, tulkört, gullviva, äkta johannesört, kardborre, förgätmigej, ängssyra, käringtand, jungfru Marie sänghalm: gulmåra, vitmåra, smultron, ögontröst, kråkvicker, ängsvicker, teveronika, hundkäx, gråfibbla, lupiner, humleblomster, liljekonvalj, gatkamomill, vitplister, vit- och rödklöver och många fina grässorter. Säkert något mer som jag glömt eller inte upptäckt!

Vi klipper gångar i gräset och slår sen ”ängarna” med lie före semestern,  någon gång under de två första juliveckorna. Gräsklipp tar vi upp och höet får ligga några dagar för att torka och för att fröa av sig. Det hela är en trevlig procedur.

.

.

8 reaktioner till “Champs Élysées

  1. Härligt! Juli är en ”lagom” tid att slå. Inför min C-uppsats snabbinventerade jag tre ödekyrkogårdar, varav två slåttras. Den ena kring midsommar och den andra första helgen i augusti. Vid en snabb överblick verkade det som om den sent slåttrade ödekyrkogården hade större utbredning ohävdsarter jämfört med den tidigt slåttrade. Intressant att kunna jämföra i framtiden om det beror på att även ”ogräset” hinner fröa av sig vid sen slåtter. :)

    /Sofia

    Gilla

    1. Hej Sofia! Bra att få kommentar av en som varit med och djupstuderat detta med slåtter och höskörd. I mina nordliga hemtrakter brukade vi slå höet i början/mitten av juli för att få bra kvalitet. Höet torkades utomhus på hässjor. Här i Mälardalen kan jag se att hörskörden påbörjas tidigare, men nu ensilerar man.

      Gilla

      1. Ja jag kan tänka mig att det är så. Det är en svår balansgång att ta gräset vid rätt tidpunkt. Tar man det tidigt på säsongen så får man ett högt näringsvärde, men mindre kvantitet, och sent på säsongen är det mindre näring med större kvantitet. Det måste ha varit en konst att lyckas pricka in rätt tidpunkt och samtidigt bra torkväder förr i tiden.

        Gilla

        1. Exakt så, Sofia! Man var så otroligt beroende av naturen och kände den så väl, kunde se vilket väder det skulle bli på ett helt annat sätt än idag. Det var inte bara att spå, det var att läsa ”tecken” i naturen :-)

          Gilla

  2. Har I set min smukke eng? (titta på mitt länka). Vi havde får og lam på engen indtil høsten 2008 (efter da har ingen djur været på engen) – jeg frygtede, at engen derefter ville gro til i brændenælder og tidsler; men indtil videre står den smukt hvert år. Og jeg glæder mig rigtig meget over den…

    Gilla

  3. Jag blev inspirerad av ditt inlägg att jag frågade hyresvärden om han tänkt göra äng av en plätt där han ej klippt gräs. Han svarade att nej han brukade köra över ytan med trimmer och sen tänkte han klippa gräsmatta där. Men han sa också att om jag ville slå med lie och göra äng så fick jag det. Så nu måste jag lära mig att slå med lie! :D

    Gilla

    1. Men oj va roligt! En mild form av guerillagardening kanske :-)

      Lycka till med slåttern, ge inte upp om det går halvdant första gången. Det är lättast att slå tidigt på morgonen innan daggen gått ur gräset och är lite fuktigt. Och eggen ska förstås vara vass ;-)

      Gilla

Kommentarer är stängda.