Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gårdsbrunnen

4 kommentarer

I sommar har jag vattnat  kökslandet och rabatterna rätt ofta.  Maj månad var torr.  Det började rinna till lite dåligt efter ett tag vilket innebar att  endera behövde filtret rensas eller så sinade vår handgrävda brunn som vi tar allt vatten ifrån. Vi gick till brunnen med mätstickan först – vattendjupet var 1,93 meter. Ingen risk för att den ska sina alltså, den pålitliga gamla brunnen. Därför rengjordes vattenfiltret och vattnet strilade högt igen ur spridaren.

Vår brunn torde ha grävts 1905 då lagården byggdes. Kreaturen behövde vatten likväl som människorna som snart därefter flyttade hit. Brunnens stenskodda sidor ersattes med betongrör, eller cementrör som man brukar säga, då pumpen slutade att användas i samband med att hydrofor installerades. Det borde ha varit på 1940-talet då köket fick rinnande kallvatten. Gårdspumpen finns kvar som ett minne av vad som var.

Jag tycker det är rätt fantastiskt att den gamla brunnen fortfarande går att använda. Och att vattnet är tjänligt.

HÄR finns att läsa om brunnar och anordningar för upphämtning av vatten sett ur kulturhistorisk synvinkel. Sigurd Erixons forskning ”Om brunnar” ur Fataburen 1930 är en verklig källa att ösa ur  :-)  om man är historiskt intresserad.


Vår gårdspump är tillverkad av AB O. Svengren, Eskilstuna. Vill man köpa en ny gårdspump eller reservdelar till en gammal så är denna hemsida till nytta.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “Gårdsbrunnen

 1. Hej! Har precis hittat din blogg och har nu suttit och läst igenom en hel del. Mycket intressant och inspirerande, och vilket trevligt sätt du har att berätta på!
  Värmlandshälsningar AnnaKarin

  Gilla

 2. Tack AnnaKarin, och välkommen till Universumets blogg!

  Gilla

 3. Till vårt hus hör en brunn som troligvis fanns redan när mina morföräldrars föräldrar flyttade hit ca 1912. Det fanns ett hus tidigare här som brann ner och marken köptes sedan av mina förfäder som då flyttade hit ett hus och bosatte sig här. Min mormors bror byggde senare ett till hus så brunnen försörjer idag två fastigheter men det har även tidigare varit mjölkproduktion på gården så den har alltid gett bra med vatten. Det är en stensatt brunn invändigt och vattenproverna är bra och det är väldigt gott vatten.

  Gilla

 4. Anna S, de som har egna brunnar med gott vatten, brunnar som inte sinar, kan skatta sig lyckliga tycker jag. Och får man vatten från en kallkälla är det extra mycket värt.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s