Energikriserna

Till vedspisens lov, funnen på facebook.

1973 uppstod det en energikris då OPEC-länderna vägrade leverera olja till de stater som hjälpt Israel i oktoberkriget samma år där Egypten och Syrien fanns på motsatt sida. Priset på olja steg drastiskt. Lågkonjunkturen som blev följden räckte in på 1980-talet.

Energi skulle sparas, alternativa energikällor debatterades. Jag minns haussen kring oljeeldning och hur mycket av pratet om sparande ganska snart glömdes. Staten gick in med bidrag för tilläggsisolering vilket förvanskade många byggnaders yttre. Det är de synliga åtgärder som fortfarande finns kvar.

Många vedspisar överlevde dock till nutida människors glädje och gagn. Nästa gång de där trotjänarna var utsatta var 2017 då staten ville förbjuda dem då de ansågs släppa ut för mycket koldioxid. ”Vedspisupproret” startade och där gick jag med tillsammans med si så där 17 000 andra och förslaget drogs tillbaka.

Med tanke på kris och krig i ”närområdet” behövs verkligen vedspisarna och vi på landsbygden kan skatta oss lyckliga som bor i äldre hus med vedeldade värmekällor. Nya villor med öppen planlösning och kamin har svårare att värma upp hela huset enbart med en vedeldad kamin. Trenden i nyproduktion har varit att ha kamin för att det är mysigt. Elektricitet är dyr och finns för lite av sägs det, större produktion behövs för att energislukande företag ska kunna starta. Undrar hur vi ser på denna energikris om 50 år.

För 250 år sedan höll skogen som gav bränsle på att ta slut. Både privatpersoner och järnbruk behövde den sinande energikällan till vedbrand och träkol. Den energisnåla kakelugnen uppfanns då.

Annons

3 reaktioner till “Energikriserna

 1. ”Mannaminne” är kort, den idag aktivaste generationen har ingen relation till oljekrisen på 70-talet och följdverkningarna. Och definitivt inte skogs- och vedbristen på 1700-talet. Har man inte det kan det nog vara alltför lätt att blåsa upp dagens ”katastrof”… Hälsningar från vedspisens land där björkveden travas för att torka till nästa eldningssäsong :-)!

  Gillad av 1 person

  1. Nej, det är inte lätt att känna till det man inte varit med om, fått berättat eller läst sig till. Nu har vi en energikris med djupare dimension. Då jag inte är klimatförnekare tror jag på vetenskapen om nuvarande energikris där jordens medeltemperatur ökar väl snabbt. Men det talas inte så mycket om att spara energi, mest om att producera mera.

   Igår då det var Earth Hour kl 20.30 – 21.30 släckte vi elbelysningen här i Universumet och hade en fridfull och rofylld timme med fotogenlampor och stearinljus. För samhörighet med likatänkande människor jorden runt men även för att mörkret är njutbart. Det senare har jag alltid hävdat.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.