Fogbruk

Stengrunden på norrgaveln fogades för en vecka sedan. Trots årstiden ser det ut att fungera eftersom vädret varit nådigt.
fog8
Så här ser det färdiga resultatet ut.
fog1
Ett par grundstenar har flyttat sig utåt. Det är där det grävts för avlopp samt vattenledning. På grund av detta har vi en gesimsbräda, vattbräda, som avslutning på panelen som för ut regnvattnet från stengrunden. Den skruvades fast då fasaden gjordes i ordning för två år sedan. Nu var den bara att skruva loss.
fog3
fog6
Stenar för utfyllnad fick ligga i blöt för rengöring och stenarna i granitgrunden blöttes innan fogningen för att kalkbruket ska fästa bra.
fog5
fog2
Fogning påbörjad.

Vattning ett par gånger om dagen i en vecka så där…
fog7
Klart.
fog8
Vi använde ett luftkalkbruk, en säck med sand + kalkbruk blandades med vatten. Det blev ett fett och lättarbetat fogbruk. Bruket satt fast/släppte från sleven som det ska. Tror ni jag kom ihåg att fotografera? Nej. Efter fogningen vattnades det dagligen en vecka. Minst. Allt för att inte karbonatisera (härda) för snabbt och därmed spricka. Mursleven syns på tredje bilden uppifrån.

En bit avloppsrör murades slutligen in som ventilationshål. Ett nät sitter fastnitat längst in. På vintern kommer vi att täppa till gluggen genom att stoppa något passande i den för att förhindra nordanvinden att direkt blåsa in under bjälklaget. Golvdrag brukar ju många klaga på i gamla hus ;-)
.

6 reaktioner till “Fogbruk

  1. Hej, kul post. Jag provade med samma brukblandning för några år sedan men upptäckte att det lufthärdande kalkbruket inte tar upp rörelse så bra. Kollade med en vän som är murare på ett lokalt byggnadsvårdsföretag. Han rekommenderade istället att använda ett hydraulisk kalkbruket av typ kulekalk. Blandas tills det kan rullas till korvar typ modellera och trycks med ”pinne” i fogarna. Stenen ska vara ren och torr och inte vattenbegjutas. Kan dock täckas med plastfolie om man önskar långsammare torkning eller vid soligt väder. Den nya fogen har funkat riktigt bra. Inga sprickor eller släp från vare sig sten eller ekbåle kan skönjas efter 3 år. Bruket är rätt dyrt jämfört med lufthärdande kalkbruket men tål fuktig miljö och rörelser bättre.

    Gilla

    1. Tjena Marcus!
      Det där med ”brukskorvar” var intressant och inte beprövat här (låter mer som placstic padding än bruk). Men kulekalk (från Målarkalk) är ett våtsläckt kalkbruk (K) som inte är hydrauliskt. Det är något annat du menar antar jag. Hydrauliskt kalkbruk (Kh) användes då murstocken putsades: https://mittuniversum.wordpress.com/2010/04/06/kalkputs-och-kalkcementputs/
      Jag har även föreskrivit hydr. kalkbruk i flera restaureringar jag projekterat.
      Har även besökt två kalkugnar med kalkbränning på Gotland. Jättespännande!

      Här på grunden ville vi använda rent luftkalkbruk (K) då det var det som ursprungligen användes. Funkar inte detta får det bli hydrauliskt kalkbruk som du skriver nästa gång. Tack för tipset!

      Invändig vindtätning av timmerstommen gjordes omkr. 1910 med kalkbruk på vassmatta. Kolla här: https://mittuniversum.wordpress.com/2009/02/23/vindtatning-med-kalkbruk/

      Det som är bra med rent kalkbruk (K) är att det bara blir bättre med tiden. Man bör blanda till det minst dagen innan det ska användas. Och det behöver inte förbrukas inom kort utan kan förvaras i månader som tillblandat. Så är det inte med kalkcementbruk (KC) och hydr. kalkbruk (Kh).

      Gilla

  2. Vi har också använt kalkbruk till vår grund av naturliga granitstenar. Den sitter på plats fortfarande efter 17 år. Även här är ett avloppsrör inmurat som ventilation under salens golv. Vi satte en perforerad kopparplåt som nät om jag inte missminner mig. Varje höst stoppar jag in en ihoprullad korv av diverse klädesplagg omsluten av en bit filt, det hela försluts sedan av en stor sten som både håller vinden ute och ser till att katterna inte är och sliter i trasorna, kan tänka mig att en eller annan mus tar skydd bakom stenen men in i huset den vägen kommer dom iallafall inte! Håller på att läsa ikapp mina bloggar, det har varit lite dåligt med tid för sådant ett tag! Hej så länge/Annelie

    Gilla

    1. Annelie, hoppas denna fogning också håller så många år!
      I vårt andra hus, längre norrut alltså närmare dina trakter, har vi också gamla runda gluggar som jag stoppar korta rullade trasmattor i (övertaget av tidigare ägare). Ytterst 10 cm av en björkstam som sågades till för några år sedan. Den passar perfekt ;-) Jag gillar det som inte är så standardiserat, det är toppen att få höra om andra som har samma lösningar!!!

      Att läsa bloggar tar tid, längre tid än att skriva :-O

      Gilla

  3. Så vackert! ser att du hann med att rödfärga vattbrädan under processen också =) Så häftigt ni har sågat till den, måste tagit evigheter! Älskar vanligt kalkbruk, nu är det inte jag som putsar här hemma men så härlig den är att röra i! Sista bilden alltså, så jädrans snyggt, ljusspelet över panelen, fönster, stengrunden.. argh!

    Gilla

    1. Haha Louise, sågad och rödfärgad blev den för något år sedan då träpanelen byttes. Sen skruvade vi fast den för att lätt kunna lossa den då fogning skulle ske. Och det blev nu :-)
      Fett kalkbruk är härligt att arbeta med men att slätputsa en yta är jobb för proffsigare hantverkare än jag.
      Huset blir allt mer färdigt, det får ta sin tid!

      Gilla

Kommentarer är stängda.