Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kromade rör

7 kommentarer

Det första som var viktigt att ordna då flytten hit gick var att få en fungerande dusch och wc. Gustavsbergs vattenklosett köpte vi secondhand för 400 kronor. Bakelitsitsen köptes för 150 kronor på skroten.

Sent på hösten 1997 kunde vi fira att vattnet rann i ledningarna. Då hade vi använt utedasset i ett år. Det var inte alls så besvärligt som många tror. Det var många gånger gemytligt, jag minns inga problem. Nyttigt att ha levt så under alla årstider var det också. Nu vet vi hur det var att bo här under husets första decennier, alltså i 90 år.
krom2
Vi valde att använda förkromade rör istället för målade. Vi valde järn istället för plast till avloppet. Jag fick leta en del innan jag fann ett ställe som tog hem ett förkromat avloppsrör av järn men det gick. Halvan agerade rörmokare med den äran, det enda han lånade av en bekant var en apparat som är bra att ha då man böjer rör. Fortfarande tycker jag Halvans arbete är värt en eloge. Han var ju en novis i rördragningssammanhang. Golvmattan är hans val ;-O
krom3
Det finns olika restaureringsfilosofier då det gäller inrättande av rumsfunktioner som aldrig funnits i ett gammalt hus tidigare. Jag/vi har valt att inte försöka få det att se ålderdomligt eller antikiserat ut.
krom1
krom4
Detta är fortfarande ett välfungerande allra minsta rum. Tillbehören är kromade eller rostfria. Det lilla rummet har planmåtten 1.20 x 2.70 och fyller sin funktion väl.  Här var tidigare genomgång till salen samt ett gå-in-i-skafferi.
Här i Universumet planeras nu för ett badrum i ett av uthusen. MrsUniversum undrar med förtjusning hur det nya badrummet kommer att bli :-)  Att lämna bostadshuset för att nå dit blir inget problem, en tillbyggnad av bostadshuset hade varit svårare att acceptera.
.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Kromade rör

 1. Kromat och järn är ett utsökt val! Ovanligt men färgstarkt att anlägga badrummet på en annan plats än själva bostadshuset. Det blir många friska ögonblick för dig/er framöver alltså :-)

  Fin på alla sätt.

  Mvh,

  Gilla

 2. PS Mina närmaste vänner bor i ett paradis på landet som de vårdar ömt. Hus med själ. Bagarstuga mm Ingen blogg har de tyvärr men mannen i huset har rullat igång ett snickeri med namnet Stenbacka snickeri, som finns på Instagram. DS

  Gilla

 3. Roligt att se och läsa om olika val, och förvaring, det är så roligt att klura till det! Särskilt när man blir nöjd!

  Gilla

 4. Superfint! Det var ett väldigt smakfullt vattenlås till handfatet måste jag säga! Vet du vad det var för fabrikat på det eller var det går att få tag i?

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.