Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Panel – enkelfasspont

6 kommentarer

Fritidsarbetet avancerar. Den strippade fasaden blev först svart av förhydningspapp som spikades med lister över skarvarna. Vindpappen klamras fast. Den är ånggenomsläpplig och vindtät, förhydningspapp är en sällan använd benämning. Ingen tilläggsisolering gör vi. Panelbräderna grundas med röd slamfärg innan de spikas på plats. Nertill ska vi göra en vattbräda, droppnäsa, som kragar ut över stenfoten.

Det viktiga för oss har varit att enkelfassponten har samma täckande bredd som den förra. Tjockleken är en tum hyvlat= 22 mm. Sist men inte minst viktigt är att baksidan inte får ha några frästa rillor som är så vanligt förekommade i byggvaruhandelns utbud idag. Dåligt och snabbtorkat trä kompenseras genom dessa rillor som gör att panelen inte ska ”slå sig”. När vi hittade ett panel som såg bra ut med de egenskaper vi önskade, köpte vi på oss ett lager. De har nu legat länge och torkat i logen. Att köpa direkt från bygghandeln och sätta upp på väggen kan vara ödesdigert om träet har hög fuktkvot. Då sådan panel torkar åker sponten/fjädern ur noten och vatten tränger lätt in. Så vi hade förberett oss – vi visste att panelbräderna på norrgaveln måste bytas någon gång. Nu blev det tidigare än planerat men inget hastinköp behövde göras.

Fasadarbetet avancerar i sakta mak. Här har bjälklaget nåtts. Lister över pappskarvarna ska spikas på plats. Dessa lister spikas sedan enkelfassponten i. Spiken som används är trådspik. Då det här huset byggdes till 1924 användes också trådspik men på t ex söderfasaden har klippspik använts till panelningen. På ungefär 20 år hade övergången till trådspik inträtt här. Invändigt är snickeridetaljer som socklar och foder i både gamla delen och tillbyggda övervåningen spikade med klippspik. Det gör dem lätt att lossa om man behöver.

Tidigare var panelbrädorna spikade direkt på pappen. Nu får vi 8 mm luftspalt. Åtminstone i teorin. Bra eller dåligt eller plus minus noll?
Efter varje arbetstillfälle täcker vi av med presenningen.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Panel – enkelfasspont

 1. I forbereder jer fint på vinterens komme deroppe. Og ikke blot førstkommende vinter; men mange kommende sæsoner. Dejligt at høre om overvejelserne, og de fornuftige langsigtede indkøb af brædder, som har fået lov at tørre naturligt…

  Gilla

 2. Vilket jobb. Vad fint det kommer att bli med ny panel. Torka trä känner jag igen. Fast hos oss brukar det göras i vardagsrummet:). Det där med luftspalt eller inte luftspalt har vi också diskuterat.

  Gilla

 3. Vad fint det blir och vilket underbart projekt att få bocka av. Intressant att höra om fukthalten och vikten av låta träet torka, där lärde jag mig något nytt!
  Hoppas ni har det bra! Alltid trevligt att titta in här ibland! Ha det gott!

  Gilla

 4. Detta är en intressant blogg. Det blir bokmärkning och fördjupning vid tillfälle men just nu väntar jobbet.
  Även detaljer är intressanta, t.ex. om vilken typ spikarna är.

  Gilla

 5. Hej Asta – vardagsrummet är inte att förakta som torkplats för trä om man tar det försiktigt med värmen. Så gjorde vi med pärlsponten till köksinredningen som kräver ännu lägre fuktkvot än utomhuspanel. Gick hur bra som helst.

  intecoolochoberörd – ja det blir oerhört skönt är gaveln är avklarad :-)

  Don PJ – välkommen hit igen!!!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.