Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tunafors fabriker

2 kommentarer

Presentförpackning från Eskilstuna Jernmanufaktur Aktiebolag med två smörknivar och en ostkniv.

Eskilstuna Jernmanufaktur Aktiebolag startade 1868 och bedrev först tillverkning inne i staden vid flera små smedjor. Företaget lät uppföra Tunafors fabriker 1874-76 och flyttade tillverkningen dit. Man tillverkade i huvudsak bordsbestick. 1889 byggdes ett karaktäristiskt högt mittparti på Tunafors fabriker. Eftersom detta inte är avbildat på kartongen inser man att presentförpackningen är tillverkad före detta år.

Vikingatiden var på modet vid vid 1800-talets slut. Knivarnas skaft har elborerade slingor i drakstil. Den fornnordiska djurornamentiken och nationalromantiken stod nära varandra.

Signe Sohlman (1854-1878) formgav damastduken ”Draken” med populära fornnordiska mönsterslingor 1877 för Almedahls. Tänk att på 1870-talets slut duka sitt middagsbord med damastduk och bestick med drakslingor och visa att man hängde med i senaste modet.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

2 tankar om “Tunafors fabriker

  1. Det fanns en antikaffär i den norra änden av Köpmangatan som hade mycket produkter från Jernbolaget o andra Eskilstunaindustrier. Finns den kvar?
    Tittar man på gamla föremål i besticklådan hemma så hittar man ofta mer än man trott som kommer från Eskilstuna. Intressant industrihistoria!

    Gillad av 1 person

    • Nä, den är borta. Kanske har någon ny uppstått, har inte koll. Och ja, i hela landet finns produkter från Eskilstuna. Som du skriver – en intressant industrihistoria! Den borde man vara stolt över och inte vilja sudda ut kan man tycka.

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.