Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kyla, snö och mörker

5 kommentarer

Kyla, snö och mörker är bristvaror i dagens samhälle. Det är de fenomen jag uppskattar väldigt mycket men får färre och färre upplevelser av. Vintrarna har förändrats radikalt sedan jag var barn och lekte i snön, byggde snögrottor, ljuslyktor, gick på tur på skidor, hade snöbollskrig, … Idag ligger eventuell snö kvar någon vecka sen smälter den bort i geggigt slask i värmen.

Mörker får man leta efter bland mängden av ljusföroreningar som täcker stora delar av landet. Ett rikt välfärdssamhälle ”måste” per definition ödsla elektriskt ljus omkring sig så vintergatan, norrskenet och stjärnhimlen fördunklas.

Jag tror inte att detta kommer att förändras om vi själva bestämmer, tvärtom kommer snöandet att minska, elektrisk belysning att öka eftersom människan inte verkar att klara av att minska in på sina uppnådda ”behov” av egen kraft.

I en klok tidskrift läste jag en krönika som förespråkade byte från glödlampor till LED-lampor. Det var ett givet ställningstagande för skribenten. MEN – det krönikören därefter skrev fick mig att sätta kaffet i halsen. Han menade på att den sparade el och den lägre kostnad för elen som hushållet vann kunde de istället lägga på ljusslingor och utomhusbelysning på tomten. Energiförbrukningen som ett nollsummespel. Så felaktigt tänkt enligt mitt sätt att se! Den minskade energianvändningen är bättre att fortsätta leva med, med tanke på att ett stort problem för världen är energiförsörjningen och energiproduktionen. Ett välfärdssamhälle som vårt skulle kunna gå i bräschen för minskat utnyttjade av (hushålls)elektricitet. Eller åtminstone stanna där vi nu befinner oss. Men då stannar tillväxten, BNP minskar, handeln och den årliga julförsäljningen stagnerar.

I mörka november besökte vi vänner som flyttat utanför storstadsregionerna och utanför de stora infrastrukturlederna – där fanns mörker utomhus. Så jag njöt trots att snön saknades! Men vi som älskar snö, kyla och mörker under vinterhalvåret kommer knappast att vinna gehör bland majoriteten. Snö, kyla och mörker blir en lyx som den som har råd åker till på vinterloven en vecka per år.

Det här tankarna är inget som jag reflekterar över på grund av klimatkrisen, tankarna har varit närvarande i mitt liv under väldigt många år. Redan som 15-åring stördes jag av mängden gatlyktor på landsbygden, tro det eller ej…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Kyla, snö och mörker

 1. Vi människor är märkliga varelser!
  Man vill ha, men vet inte vad man vill ha……… eller vill man verkligen det?
  Man är miljömedveten, men vill inte ändra något, och inte avstå från något heller.
  Dotra jobbar på Turistanläggning i Härjedalen och om man vill boka husrum antar man ju att det är för att uppleva snö, is, och kyla.
  Inte sällan får hon klagomål att det är dåligt plogat, när det har kommit fem cm snö, att bilen inte tar sig fram, i samma cm, att det inte är nyplogat när det snöar dagar i sträck säger sig själv, men mest brydd blev hon när en gäst ringde och undrade om det behövdes dubbdäck?! ja, jo, sade hon, det är ju i Härjedalen.
  De så kallade sportstugorna är ett minne blott, det är FritidsHUS som rymmer minst två av det hus vi bor i och de är minst lika stora som vår två hus, varav det ena inte har så mycket värme på och är väldigt sparsamt upplyst. De har också full utrustning av allt!
  Vatten och avlopp blir en utmaning, under sommaren har kommunen haft mycket jobb att få ordning på det kommunala vattnet, med klorering så vattnet smakade bassäng….
  Man ser ju inga stjärnor, där intet mörker är!!
  Man hör bara mer och mer, inget om att man kan spara väldigt mycket el.
  E-on som levererar vår el skickar ofta meddelande om energisparande, det är bra!
  Men hur brydd blir man när allt elektrisk snart kommer från Asien, el-slingor, batterier, lampor mm
  Vi har aldrig satt på vinterdäcken MED DUBB så tidigt som i år! Och det behövs för det blir så isigt!
  Helkokko väder på ren svenska!
  Saltbilarna går i skytteltrafik och det är fruktansvärt mycket viltolyckor på vägarna.
  igår såg vi en aprikosfärgad fullmåne på dovblå himmel, helt fantastiskt!
  Heja Dig, och ha en fin Jul

  Gillad av 1 person

 2. Jag har också alltid blivit störd av gatlampor och utomhusbelysning. Skönt att vi är fler. När jag säger till folk att mörkret är en bristvara och exklusivt, får jag tomma blickar till svar.

  Gillad av 2 personer

  • Jenny, känner igen det där så väl. Tyvärr. Det är bra att vi är fler med samma inställning men vi är för få. Visst skulle det vara fint med en förändrad och positiv syn på kyla, snö och mörker men det måste till något utanför den verklighet vi själva bestämmer över för att det ska hända. Tror jag. Dessvärre.

   Gilla

 3. Ja, som boende på landet blir man verkligen ofta förundrad över många fjällturisters/stadsbors förhållande till natur och landsbygd, och till våra miljöproblem. Med utsikt över Europavägen mot Sälenfjällen ser vi nu alltfler snöskotersläp fara förbi (fler för varje år), och i Idre har man stora problem med vild skoterkörning. Täta stugområden blir fler, och, javisst, inte är det några småstugor det är fråga om. Man tar med sig stadslivet till fjällen och skogen, och vill ha det lika bekvämt som i stan. Problem med vatten o avlopp för kommunerna i fråga, som samtidigt är väldigt beroende av inkomsterna från turismen. (PO Tidholm beskrev det så bra i sina program på SVT för några år sedan. Går kanske att se på play?) Är det inte som att man tar semester från miljöproblemen också?!

  Läste också artikeln om eleffektiva moderna ljuskällor som gör att man kan bränna ändå fler – istället för att spara på elen! Märkligt diskuterat… Tycker kanske vi som var med under energikrisen och ser hur mycket mer beroende vi är av el för vårt vardagsliv idag. Hushållsmaskiner som vi mycket väl klarar oss utan, datorer, dataserverhallar för Google etc. Det känns så sorgligt!!!

  Här ute ser vi också Vintergatan klara kvällar o nätter. Den lilla lilla tätortens belysning är tillräckligt långt borta för att inte störa. Och europavägens trafik också. Men i år har vi infört en nyhet: en utomhusgran som lyser så trevligt välkomnande! Med ny och eleffektiv elslinga!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.