Vårdagjämningen


Igår rensade jag bort lite lövtäckning i rabatterna, men bara lite eftersom det är fortfarande kallt. Men de utblommade julhyacinterna från förra julen som jag satte ner i jorden förra våren har kommit upp rejält. Och tidlösans blad, som syns på bilden, hade kommit upp ovanför vintertäckningen och jag ville frigöra dem litegrann. Ni ser de gulgröna till höger – de var helt osynliga när jag började. Tidlösan är en rolig växt – bladen kommer tidigt och är förhållandevis stora. Så vissnar de ner på försommaren och först i augusti-september blommar de där knasiga växterna. Blommorna liknar krokusar men är det inte. Jag köpte ett par lökar ett år och de fick blomma liggande på ett vackert fat utan vatten. Sen fick de plats i kryddlandet och har förökat sig rejält. Tidlösorna är placerade så att de syns väl när man sitter på den karelska ”kaffedrickarbänken” som vi för övrigt invigde för säsongen nu i helgen. Än dröjer det tills det är dags att ta rensa bort all täckning och lägga på kompostjord.

Idag är det vårdagjämning.
Idag snöar det.

7 reaktioner till “Vårdagjämningen

  1. Norrbotten: Idag är det fem minus, blåser fem sekundmeter. känns som elva minus, men solen lyser mellan molnen och man kan ännu promenera på isbanan. Sverige är härligt!

    Gillad av 1 person

    1. Så sant – Sverige är härligt! Jag är uppvuxen i Norrland och har vana av fantastiska vårvintrar i mars med snö, sol, turåkning med varm choklad, limpmackor och apelsiner i matsäcken. På en renskinnsfäll i sydsluttning sitter man gott och fikar. I april är skaren härlig – man rör sig i precis vilken riktning man vill. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att byta med dig!!!

      Gilla

  2. Bra att du påminner om tidlösan. Hade planterat den på föräldragraven men den blev av misstag bortrensad när annat planterades. Måste få dit den igen, den är så vacker.

    Gillad av 1 person

    1. Du, att rensa bort är lätt gjort då blad och blommor aldrig syns samtidigt utan en lång period syns bara jorden ovanför knölen. Annorlunda växt det där!

      Gillad av 1 person

  3. Ja, vårdagjämningen snöade bort, men snön försvann snabbt igen. Nu syns återigen de ”gamla” lökar jag måste ha grävt ner under rosorna ifjol. Undrar just vad det kan vara… Minns min farmor som grävde ner lökar lite här och där, i rabatter och gräsmatta alldeles spontant och utan ”system” – så vackert det blev när de stack upp på våren.

    Gillad av 1 person

  4. Åh vad härligt med vår och lökar som spirar. Hos oss dröjer det och vi hoppar liksom över det stadiet för i ett nafs är försommaren här och då är man sugen på andra växter. Ha det gott! /Annelie

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.