Fäbodliv

fäbod7
Att tillbringa några dagar på en fäbod och följa dygnets rytm utan elektrisk belysning är vilsamt. Augustimörkret kommer krypande ganska tidigt. Att bara förlita sig på ljuset från den öppna härden och ett stearinljus på spiselkransen ger ett kännbart lugn.
fäbod6
fäbod1
Här satt vi, goda vännen M och jag, så länge i morgonsolen och åt frukost att den blev till förmiddagssol. Koftorna åkte av eftersom solen värmde rejält. En dag tog vi en tripp till nästan ”nästgårds”.
fäbod2
Så här förklarar NE fäbodväsen: en form av extensiv boskapsskötsel, som innebär att boskapen förs ut på sommarbete till gräsrika marker (och till skogens bete påminner MrsUniversum om) på större eller mindre avstånd från den egentliga jordbruksbygden, där huvudgården ligger. Systemet innebär också mjölkens beredning till hållbara produkter (smör och ost samt av vasslan mesost och messmör) på fäbodarna. I alpländerna, där fäbodväsendet är vanligast, kallas det Sennerei, Alpwesen (Alpwirtschaft) eller Almwesen (Almwirtschaft), i Norge seter. Utanför Norden och alpländerna förekommer ett liknande fäbodsystem i Pyrenéerna, på brittiska öarna och i Karpaterna samt i Balkanländerna, där det fortfarande har stor ekonomisk betydelse, liksom seterbruket i Norge.
fäbod3
fäbod4
Med mig på resan hade jag Fäbodväsendet 1550-1920. Ett centralt element i Nordsveriges jordbrukssystem, av Jesper Larsson från 2009.


På kvällarna placerade jag mig nära fönstret för att få läsljus. Älskar den stämning som uppstår i storstugan. Fick fler nya infallsvinklar och ny kunskap om brukningsformen fäbodar. På vissa ”levande” fäbodar har man idag kreatur om somrarna som dagtid går på skogen, men några kor såg vi inte till här, de hade flyttat tillbaka till vinterlagårdarna. Att åka runt och besöka fäbodar är en semesterresa vi talat om att göra framöver, Halvan och jag. Såklart att det ska bli av!

.

2 reaktioner till “Fäbodliv

  1. Vilken dröm. Den skulle ni försöka få någon att bosätta sig i om sommaren, gärna med kor eller en bunt får om det nu känns mer lätthanterligt. Jag påminns om den underbara boken Montaillou av Emmanuel Le Roy där han genom historiska dokument återskapar vardagslivet i en liten fransk bergsby på 1200-talet. Påfallande många av invånarna är fåraherdar och nästan varje sida har någon referens till utmarker, fäbodar och livet kring dessa. Fel land men rätt levnadssätt. Finns det något vackrare än en halvbackig fäbodsgata som den du fångat på bild? Vilken idyll!

    Gilla

    1. Faktum är att det är en levande fäbod med folk och kreatur på somrarna. För turismens skull dock… Det här var en ”hemfäbod” dit hela familjer flyttade under somrarna en gång i tiden, inte enbart fäbodstintorna skötte djuren som på mer avlägsna fäbodar.

      Så du gillar också Montaillou! Den läser jag om igen i små portioner för precis om du skriver, får man en bra inblick i 1200-talets liv i Centraleuropa. Men den bygger på rättegångsdokument med fruktansvärda angivelser som gjordes under inkvisitionen där folk angav varandra för att rädda sitt eget skinn. Katolska kyrkans ambition var att utrota de kätterska katharerna. Men som sagt – en mycket bra sociologisk studie i medeltida liv.

      Gilla

Kommentarer är stängda.