Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Farstukvist

12 kommentarer

Har ni tänkt på, att jag har benämnt tillbyggnaden utanför ytterdörren på vårt bostadshus som veranda. Veranda! Veranda? Det är ju en farstukvist. Eller? En farstukvist är belägen utanför farstun. Javisst, och farstu säger vi om rummet innanför med trappa till övervåning.

Varför har jag sagt veranda? Beror det på att man säger så här i trakten? Beror det på att jag i många år tänkt på att glasa in farstukvisten med spröjsade enkelglas och en pardörr så att det blir en glasveranda? (Där har jag tänkt om. Det ska se ut som det gör, bara målas och de tryckimpregnerade sittbänkarna från 70-talet ska bytas ut till något snyggare och smartare.)


Från början fanns ingen farstukvist på nybygget. Här tar familjen och en kaffetår en sommardag. Grannen Martin bör vara den som fotade. Ni ser Berta med en katt i famnen,  Augusta Charlotta (mor), Fredrik (far), Agnes och David. Vi tror att farstukvisten kom till på slutet av 10-talet. Vet ni varför? Jo, yngsta dottern Berta gifte sig med sin fästman som var snickare. Vi tror han det var han som hjälpte svärföräldrarna med farstukvisten.

Wikipedia förklarar Förstuga så här: Farstu eller förstu och är ett utrymme innanför bostadens ytterdörr. I äldre stugor bestod en farstu av ett enkelt ouppvärmt utrymme avgränsat till övrigt bostadsutrymmen. I detta utrymme tog man av och på sig stövlar och skor samt ibland även ytterkläder. Förstugan fungerade på detta sätt som en luftsluss in till bostadsdelen där fuktiga klädesplagg och skodon kunde förvaras vilket var speciellt viktigt vintertid när man ofta gick in och ut i huset för att hålla bostadsdelen fri från fukt och snömodd.

National Encyklopedin beskriver Förstuga enligt följande:  förstu, farstu, rummet närmast innanför ytterdörren, avgränsat från kök och boningsrum, speciellt i fråga om äldre, traditionella hustyper, medan man i nyare byggnader använder ord som tambur, kapprum eller hall.

Skyddstaket, farstukvisten/verandan har valmat tak. Stolpar och taksparrar har fasade hörn, hammarbanden fyrkantsågade (någon med vankant) och skarvade halvt i halvt över hörnstolparna, sparrarna är avsmalnande vid takfoten. Pärslspont ligger som underlag för den släta takpappen. Pappen byttes för några år sen. Nedersta underlagsbrädan och den lilla takfotsbrädan med plåtskoning bytte vi också  i samma veva. Den gamla linoljefärgen är krakelerad :-)

Farstukvist, förstukvist och veranda är kanske olika benämningar på samma företeelse beroende på var i landet man bor? Kanske också beroende på tidsperiod som  farstukvisten kom till???

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

12 tankar om “Farstukvist

 1. Hej, jag undrar hur jag får kontakt med dig?
  Vänliga hälsningar
  Eva

  Gilla

 2. Här använder vi alla de benämningarna också, mest talas om kvist, och veranda om det är en öppen konstruktion.

  Gilla

 3. Jadu.. Jag säger farstukvist men skriver förstukvist då jag har fått för mig att det är det korrekta!

  Veranda är för mig större än vad en farstukvist är och finns liksom bara till för att ”njutas” på :) Och sitter antagligen inte ihop med husets huvudingång..

  Go natt!

  Gilla

 4. Jag brukar skriva farstukvist – men det ord jag använder mest är ”bron”, i likhet med många andra norrbottningar. Det brukar höja ett och annat ögonbryn när man är längre söderut än dalälven! Det är ju då en förkortning av ”brokvist” eller ”farstubron”, etymologin har jag tyvärr inte koll på.

  Gilla

 5. Tack för alla kommentarer! Jag ska försöka komma ihåg att använda farstukvist framöver.
  Kvist – brokvist är vackra benämningar också. ”Bro” som är min barndoms vokabulär. Gillar!
  Och en veranda är möjligen lite större som Where the forsest ends säger, även om jag sett glasade entréer med färgade glas.

  Men det är inte helt glasklart för mej än det här med olika betydelser av de här orden.

  Gilla

 6. Jag kommer fran Uppsala och av infodda Uppsalabor sedan 1500-talet sa jag talar nog Uppsaladialekt. Jag skulle nog kalla det du har for farstukvist. Veranda kanns lite finare, inte i anslutning till ingangen precis. Forstukvist ar fint men jag har aldrig hort det i talsprak!

  Sa det kanske ar helt och hallet dialektalt?

  Gilla

 7. Ja, jag undrar just varför jag inte ifrågasatt att jag sagt veranda förut. Uppland hör också till Mälardalsområdet och du har alltid sagt farstukvist om det här fenomenet. Tack för att du berättar det.

  I mina nordliga barndomstrakter sa vi farstubron men den bron/trappan behövde inte ha tak över sig.

  Gilla

 8. Vad kul att få ta del av din farstukvist och alla kommentarerna till begreppet. Måste nog undersöka ordet Veranda framöver.
  Det är så intressant att läsa om och se bilder på olika hus och deras historia både inom landet och utanför.
  Roligt att du länkade in dig på Veckans hus också – hoppas på återseende framöver.

  Gilla

 9. Hedwig – Din fotoblogg är en god idé. Verkligen. Jag ser dock ut att ha misslyckats med att lämna en kommentar där.

  Gilla

 10. Ping: #75 Resumé | Veckans Hus

 11. Ping: #75 Farstukvist | Veckans Hus

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.