25-årig stenålderskvinna

Västernorrlands museum i Härnösand har reviderat sin permanenta forntidsutställning. Vi besökte den och jag tyckte om det jag såg. Se bara på hennes naturtrogna händer, en liten rispa vid långfingernageln som visar att hon arbetat – med jordbruk vill utställaren visa. Det går att läsa mycket mer om hennes levnadsförhållanden både på museet och på nätet. Och se bara den lilla ryggsäcken av rävskinn.

”För cirka 4 000 år sedan, under yngre stenåldern, dog en ung kvinna i Lagmansören i Medelpad. Hon blev ungefär 25 år gammal och fick en för tiden unik begravning i en stenkista nedgrävd i marken. Tillsammans med henne begravdes också ett barn i 7-årsåldern.”

Oskar Nilsson, modellmakare, arkeolog, konstnär och skulptör har rekonstruerat stenålderskvinnan. Helena Gjaerum har tillverkat de kläder som kvinnan från Lagmansören kan ha haft på sig. Stenålderskvinnan är det senaste tillskottet av människorekonstruktioner i Sverige. Utställningen på Västernorrlands museum på Murberget i Härnösand nyinvigdes i februari 2022.

Ett par andra silikonmänniskor som jag mött i Sverige ser ni här nedanför. Båda har Oskar Nilsson som upphovsman:

Den kristnade vikingakvinnan Kata bodde i Varnhem, en utgrävd gård med gårdskyrka alldeles intill nuvarande Varnhems kyrka. Silikonkvinnan finns på Västergötlands museum i Skara.

Den medeltida Bockstensmannen, både de fysiska resterna och silikonrekonstruktionen finns att beskåda på Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning. Han var svårfotograferad på grund av mycket skarp ljussättning.

5 reaktioner till “25-årig stenålderskvinna

  1. Ja, helt klart intressant tycker även jag. Håret anses ha blivit rödfärgat av syran i torvmossen. Det är ljusare på rekonstruktionen än den kalufs som hittades. Allt väl beskrivet i de rum som vigts åt Bockstensmannen i den utställning som nu finns i Varbergs fästning. Jag mötte honom även i gamla utställningen, på ett sätt än mer upplevelserikt.
   Ismannen Ötzi vore också intressant att se…

   Gillad av 1 person

 1. Det är ju helt fantastiskt egentligen, att vi kan få veta hur de såg ut då.
  Inte har vi förändrats mycket heller. Hon ser ut som en nutida människa och som om hon drömde om något.

  Gillad av 1 person

  1. Javisst är rekonstruktionen skickligt gjord. En del fantasi har nog använts men lämningarna efter kvinnan är basen i rekonstruktionen. Ja hon ser drömmande ut. Jag gillar de här silikon-figurerna ;-) Fantasin flyger iväg!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.