Farstukvisten ses över

Farstukvistens förskönande började med att bräderna från 70-talet togs bort. Men de ursprungliga stolparna och överliggarna fick vara kvar samt korta ”syllar” vid ingången. Dessa äldre snickerier samt nya bärande delar skrapades, halvoljades med linolja och terpentin och ströks så småningom med vit linoljefärg (gräddton från Ottossons). Ena hörnstolpen var rötskadad nertill så den delen byttes ut. Den lagades halvt-i-halvt och stolpe och ny ”syll” tappades i varandra. Ursprungligen låg samtliga ”syllar” dikt betongplattan men vid 70-talets reparation höjdes ”syllen” mot långsidan så att en större springa skapades. Idén med springan får vara kvar då det är lättare att sopa bort löv, snö och frön från kvisten på så sätt och eventuellt vatten rinner av eftersom betongen lutar ut från fasaden. Men utförandet gjordes mindre klumpigt denna gång.

Alla bräder och ”syllar” var målade med någon typ av ”modern” röd färg. Vem vill lägga ner tid på att skrapa bort detta? Bräderna är utbytta till 21 mm sågad pärlspont av gran från PO Hiller Trävaror AB i Västmanland. Denna pärlspont har inga spårade rillor på baksidan. De skulle ha synts på insidan av farstukvisten och det är inget vi önskar oss. Först kapades bräderna och passades in på plats sen togs de bort för att strykas med Falu ljus 2 gånger samtidigt som den bärande konstruktionen ströks tunt igen med linoljefärg än en gång.

En hel del möda är nerlagd på att kompensera den lutning från huset som farstukvistens betongklump fått genom åren och den skevhet i trädelarna som uppstått i samband med detta. Överliggare och syllar är horisontella men lutningen finns kvar.

2 reaktioner till “Farstukvisten ses över

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.