Äggoljetempera

Gröngrå äggolkjetempera
Fotot med den vackra väggkulören här ovanför kommer från Norrgavels hemsida.

Så har jag då målat väggarna i annexets hall med äggoljetempera. Det var väldigt lätt direkt på halvoljad plywood. Har målat ett varv som ska bli ett till. Visserligen är där många dörrar men det gick bara åt 1 liter av färgen till väggar och två skåp som ska in i hallen. Det är lämpligt att inte blanda till för mycket av färgen för den går inta att spara mer än 1-2 veckor färdigblandad pga äggen. Jag köpte pigment till 2,5 liter färdig färg men blandade alltså bara till 1 liter. Resten blir till nästa strykning.
äggoljetempera1
torrpigment äggoljetempera
Färdigblandad kulör i torrpigment köpte jag i Örebro på en trevlig ”inköpsresa” med en kompis. Men när jag väl skulle måla kunde jag inte bärga mig utan blandade i lite av egna pigment också. Och jag kan verkligen rekommendera äggoljetempera. Lätt att mixa till, lätt att måla med, en härlig naturprodukt både till väggar och möbler. Blir dessutom bara vackrare med viss nötning.
tempera1
Här på bilden är en strykning genomförd. Äggoljetempera är en färg som förändras efter ljuset.

.

3 reaktioner till “Äggoljetempera

  1. Jag har bara använt äggoljetempera på möbler och hade då lite svårt att jobba med det. Förmodligen för van vid linoljefärgen. Har funderat på att testa på någon vägg jag också. Kanske kommer framöver. Hade funderingar på det i rummet utanför sovrummet, men då måste jag nästan måla en bokhylla i samma färg och just mina problem med att måla möbler med den stoppar upp mig lite. Vi får se hur det blir. Sedan tyckte jag härdningstiden var väldigt lång också. Det problemet blir det ju inte med väggar, men med möbler. Mitt bord jag målade tog åtminstone två-tre veckor innan det slutade att färga av sig.

    Gilla

      1. Hänger så klart på hur mycket man använt den. Jag har ju inte så mycket erfarenhet. Får väl skaffa mig mera :)

        Gilla

Kommentarer är stängda.