Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Äggoljetempera

3 kommentarer

Gröngrå äggolkjetempera
Fotot med den vackra väggkulören här ovanför kommer härifrån.

Så har jag då målat väggarna i annexets hall med äggoljetempera. Det var väldigt lätt direkt på halvoljad plywood. Har målat ett varv som ska bli ett till. Visserligen är där många dörrar men det gick bara åt 1 liter av färgen till väggar och två skåp som ska in i hallen. Det är lämpligt att inte blanda till för mycket av färgen för den går inta att spara mer än 1-2 veckor färdigblandad pga äggen. Jag köpte pigment till 2,5 liter färdig färg men blandade alltså bara till 1 liter. Resten blir till nästa strykning.
äggoljetempera1
torrpigment äggoljetempera
Färdigblandad kulör i torrpigment köpte jag i Örebro på en trevlig ”inköpsresa” med en kompis. Men när jag väl skulle måla kunde jag inte bärga mig utan blandade i lite av egna pigment också. Och jag kan verkligen rekommendera äggoljetempera. Lätt att mixa till, lätt att måla med, en härlig naturprodukt både till väggar och möbler. Blir dessutom bara vackrare med viss nötning.
tempera1
Här på bilden är en strykning genomförd. Äggoljetempera är en färg som förändras efter ljuset.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Äggoljetempera

  1. Jag har bara använt äggoljetempera på möbler och hade då lite svårt att jobba med det. Förmodligen för van vid linoljefärgen. Har funderat på att testa på någon vägg jag också. Kanske kommer framöver. Hade funderingar på det i rummet utanför sovrummet, men då måste jag nästan måla en bokhylla i samma färg och just mina problem med att måla möbler med den stoppar upp mig lite. Vi får se hur det blir. Sedan tyckte jag härdningstiden var väldigt lång också. Det problemet blir det ju inte med väggar, men med möbler. Mitt bord jag målade tog åtminstone två-tre veckor innan det slutade att färga av sig.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.