Termo från Bo Fajans

Termo heter skålar i form av gamla spillkumar som tillverkades av Bo Fajans i Gävle (där Lantmäteriets huvudkontor nu ligger). De finns i flera storlekar, tre storlekar  syns på fotot. I mitt barndomshem hade vi  sådana här i  glada färger. De tillverkades i flera vackra färgranna kulörer utöver de som syns nedan. Nu har jag börjat köpa in Termo second-hand då jag råkar på någon. De är väldigt användbara. De minsta är djupstämplade 1510 Sweden, mellan- och den största storleken är stämplad Termo, Bo Fajans, Gefle, Made in Sweden, 1505 respektive 1506.

Lite extra kul är det att de här skålarna började tillverkas då Allan Ebeling (1897-1975) var konstnärlig rådgivare för Bo Fajans. Ebelings Thermo fortsatte att tillverkas och min barndoms skålar var 50-talsgods.

Allan Ebeling slog sig ner i Torshälla 1936 och köpte då Carl Johan Karlssons Stenkärlsfabrik som låg vid nuvarande Östra Torget där Konsum nu ligger.  Som bilden ovan såg det ut på krukmakeriet år 1907.

Ebelingmuséet inrättades av kommunen 1997 i Eminentverktyg AB:s  gamla industrilokaler. Passa på att besöka muséet då du råkar passera eller gör en medveten utflykt.
.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,