Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kulturellt kapital

5 kommentarer

Jag tänker och funderar mycket på detta med bildning och kulturellt kapital. Vad det innebär och hur det tar sig uttryck. Hör bildning och kulturellt kapital samman?

Detta är läget för Kvilleken/Rumskullaeken sommaren 2021. Det ni ser är landets äldsta kända ek och den med störst stamomfång. Den tusenåriga eken är på väg att dö helt, endast en gren bär gröna blad. Länge har man försökt hjälpa den på traven med stålband och nu med vajrar runt den 14 meter grova stammen för att den inte ska spjälkas. Men nu ser det inte ut att gå att uppehålla livet så länge till. Bara sedan jag var här för ett par år sedan har en gärdsgård byggts upp för att besökare inte ska gå helt nära trädet och kanske skada rötterna med marktryck.

Hit strömmar besökare. Vi var minst sju personer här under den korta tid jag begrundade ekens långa livstid och vad som timat under den tiden. Den grodde ur ett ekollon när kristendomen knappt fått fäste i Norden. Tänk er en gammal otillgängligt belägen ek som attraherar turister och inte ett shoppingcenter som så många kommuner numera framhåller som turistmagnet.

Alldeles i närheten växer en yngre ek. Den är stor även den men har kanske bara 150 – 200 år på nacken. Den kommer aldrig att kunna ersätta Kvill-eken.

På väg från Eken med stor bokstav passerar jag ännu en gammal ek, men ung i jämförelse. Den är stor och grann.

I samma veva tänker jag på de två stora ekar och en stor död ek i närheten som alldeles nyss fälldes på tomtsäljarens och tänkt husbyggares initiativ. Än en gång bevis på att människan ser sig som skapelsens herrar/Skapelsens krona (kristendomens gamla tankegods) – trots att man anser sig sekulär. Vi människor ska tämja flora och fauna, naturen ska underkasta sig människan enligt den bibeltolkning som kyrkofadern Augustinus gjorde så långt tillbaka som 300-talet e Kr. Vi människor bestämmer, vi behöver inte ta hänsyn där vi ska fram! Är inte detta förlegat!

Det är här och nu jag funderar över kulturellt kapital och bildning…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Kulturellt kapital

 1. … och ödmjukhet inför tidens gång och vår plats i naturen – den egentliga platsen, inte den som människan tagit sig! Man kan bli förtvivlad för mindre än att se just ekar bli fällda – träd verkar inte stå högt i kurs hos folk i gemen nu. Särskilt inte hos den som skaffat sig motorsåg – ofta män…
  Rumskullaeken kanske ger upp av åldersskäl snart, men torde väl fortsätta att vara boplats för mängder av kryp, om den bara får stå kvar som ”ruin”. Eken är ju det träd som huserar flest småvarelser, enligt sakkunniga. Vi får hålla tummen! Härligt att som ni har fått se den med löv kvar!

  Gillad av 1 person

  • Vilken fin kommentar, Eva! Både bildad och med kulturellt kapital :-) Ekar är fantastiska bland annat för att de kan bli så gamla. Och de kan leva trots att stammen är har håligheter fylld med mulm till nytta för varjehanda insekter. Och när de dör är de lika nyttiga för den biologiska mångfalden. Ekar är speciella, de som barbariskt nog fälldes kan vara 150-200 år förutom den döda som bör ha varit än äldre. Ingen heder åt de inblandade. Och än fler ekar har jag sett fällas efter flytten hit av folk som vill fram eller av kommersiella företag.
   Jag besökte Rumskullaeken på min alldeles egna swemester.

   Gilla

 2. Man blir så ledsen och bedrövad!!! Än värre här uppe vid Dalälven, som ska vara ekens nordgräns, men där det ändå finns en och annan planterad i trädgårdar. Jag hindrade en granne att ta ner sin – den skuggade tomten!!!

  Gillad av 1 person

 3. Sorgligt att stora vackra ekar sågas ner! Jag försöker spara ekplantor (på lämpliga ställen) när jag röjer runt husen men tyvärr gillar även viltet dem. Desto gladare är jag för den gamla eken vid vår uppfartsväg. När jag växte upp gick vägen rakt men numera gör den en liten sväng runt eftersom eken brett ut sig under åren. Lycka!
  Även gamla lindar ska man vara rädd om!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.