Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Pågående levnad

9 kommentarer

Boken Lev mer på mindre är på tapeten i bloggosfären nu. Jag har inte läst den själv men via bloggar förstår jag något av vad den handlar om, om  självförsörjning genom odling och djurhållning. Att ”downshifta” ligger i tiden.

Då Halvan och MrsUniversum valde varandra ingick i uppgörelsen det levnadssätt som pågått sedan dess och som justerats lite smått allt efter förutsättningar som kommit till utan vår försorg.  En frivillig enkelhet. Vi fick flera kommentarer, till exempel fick vi höra en lite nedlåtande förhoppning att vi inte ska bli ”morotsodlare”, en undran över levnadssätt och val av bostad (hur kan en arkitekt välja ett så enkelt hus, en liten bondgård och underförstått inte ett representativ herrgård?), hur kunde vi då leva utan rinnande vatten i huset och utedass året om och bänkspis, hur kan vi ha lutande köksgolv utan tanke på att räta upp det osv osv

Vi är privilegierade på så sätt att vi båda har möjlighet att driva egna små företag. Jag startade mitt så fort jag flyttade hit från Stockholm, något annat kändes omöjligt. Halvan körde igång på 2000-talets mitt. Företagare är vi bara för att inte bli fast i ekorrhjulet och ambitionen är inte att bli större, inte att arbeta häcken av oss  –  utan ambitionen är att kunna ta ledigt då det passar oss och inte en arbetsgivare. Det innebär rikedom, inte av stora inkomster men på frihet och av små utgifter. MrsUniversum har fortfarande en mobiltelefon som inte kan ta emot MMS ;-)  Hur typiska egna företagare vi är vet jag inte men det är inte sådana med vår ambition som finns med i listor över framgångsrikt företagande :-) Vi har funnit vår tillvaro och trivs bra trots att våra två  fastigheter aldrig kommer att bli helt klara, aldrig helt utan behov av underhåll. I gengäld har vi två f.d. bondgårdar där vår egen historia finns inbyggd vilket vi värderar högt i dagsläget.

Jag är äldre än många andra som bloggar om byggnadsvård, jag är uppvuxen med ett jordbruk och vet hur alldeles underbart det livet var.  Men min man som är stadsbo vill inte  bli bunden av tamdjur som hindrar rörligheten och ger alltför stort ansvar. Antagligen har han rätt. Än så länge :-)  Min högsta dröm är ändå att ha ett par kossor, mjölkkor, helt underbara tamdjur enligt min mening.  Jag drömmer vidare medan Eija genomför med köttdjur. Önskar henne med familj allt gott! Idisslande tamboskap ger också den effekten att landskapet hålls öppet.

Jag blir oerhört glad då jag hör och ser människor  som försöker bli självförsörjande på sina odlingar och kanske på egna djur som kor, får, höns.   ”Grönavågare” som man sa på 1970-talet. Då var boken  LITET ÄR VACKERT med underrubriken Ekonomi som om människor betydde något av  E.F. Schumacher, som kom ut 1975, en viktig bok för samhällsengagerade. Schumacher varnar redan då för tilltron av den ekonomiska tillväxten. Det pågår åter igen en ökad vilja till större självförsörjningsgrad i vårt samhälle. Även staten förordar lokal ekonomi för hållbar tillväxt via Nutek. Kommer viljan till ökad självförsörjning att hålla i sig tro?

MrsUniversum kommer hela tiden tillbaka till den sentens som hon haft för ögonen ända sedan första gången hon läste den någon gång  på 70-talet. Med risk för att bli tjatig tar jag den igen:

Ville vi bli lyckliga, vore det lätt ordnat.
MEN vi vill bli lyckligare än andra, vilket är svårare,
eftersom vi tror dem vara lyckligare än de är.

Att leva är politik. Att leva är att ta ställning.

Ett minicollage ur våra liv. Och en kärleksförklaring ♥ 

.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Pågående levnad

 1. MrsUniversum,
  tack-tack-tack! (og nyd foråret og sommeren i det svenske).
  Og tøv ikke med at besøge min kone og mig her på bondegården i Danmark, skulle I få lyst. Jeg har rigtig mange spændende steder og personer at vise jer her i landet. Det vil interessere jer!!

  Gilla

 2. Dear Mrs Universum,
  Så glad jag blir! Det känns befriande att få läsa vad du skriver, det är ju så det är!

  Själv befinner jag mig just nu i ett stadie där jag vänt mitt tidigare museiarbete, om inte ryggen så i alla fall sidan. Läser en universitetskurs i ”Entreprenörskap för kulturarbetare”, men känner att fokus hela tiden hamnar i en slags odiskutabel sanning där förmågan att tjäna pengar är det enda som premieras.
  Då behövs det röster från ”Universumet”.

  Varma vårhälsningar
  Nirs Peter

  Gilla

  • Tack Nirs Peter! Pengar är inte allt ( åtminstone för oss som inte behöver gå omkring och tigga). Självklart mår man bra att ha så man inte fryser eller svälter men i övrigt skulle jag önska att fokus låg på annat än att tjäna pengar till konsumtion.
   Kultur, historia och kulturhistoria ger en djupdimension åt tillvaron som jag uppskattar. Så även du förstår jag då jag med nöje läser din nystartade blogg.
   Lev & må hälsar Mrs Universum!

   Gilla

 3. Hej, vilket trevligt collage!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.