Finhörnan

Lugnets hörna. Klockan tickar och går i jämn takt, den dras upp en gång i veckan. Vi gillar det här ljudet av tiden som går i sakta mak…

Våra egna äpplen ihop med köpefrukt.

Nästan enbart levande ljus.

Sjuarmade favoritstaken. Så föränderlig beroende på vad man hänger på den. I år får den agera lite av julgran eftersom vi inte har någon golvgran. Till Tjugondag Knut ställer  jag undan den.

.

Detta är världens mest förlåtande tapetmönster Corretto formgivet av Teija Bruhn för Decor Maison tillverkat på Nässjö tapetfabrik. De gamla tapeterna finns kvar bakom som en kulturhistorisk skatt åt efterkommande. Men det innebär även att en del buckligheter finns kvar som detta tapetmönster korrigerar bort visuellt med sin vindlande lodräta randning. Finemang!

Jo, det har blivit många bilder av köket på sistone. Det är det rum vi vistas mest i. Där sittbänken står stod förr kökssoffan som förre gårdsägaren David sov i ända fram till slutet av sitt liv. Varje kväll drogs den ut och bäddades upp.

Så här såg det ut under renoveringstiden. Den gamla tapeten pappspändes inte, lagades bara upp och sen satte vi upp de nya tapeterna.

Så här kunde det se ut hos en del trångbodda familjer för 60 år sedan. Fotograf är K.W. Gullers och är hämtad ur boken I kvinnans värld som gavs ut 1950. Bäddsoffor blev sängplatser, i rummet på bilden sover föräldrar och tre barn. Bostadsytan per capita har ökat enormt sedan dess. Har människors lyckoindex följt med?

.

11 reaktioner till “Finhörnan

  1. Fantastiska bilder. Var kommer ljusstaken ifrån? Tror mig ha sett den någon annanstans (jag tänker inte köpa en, är bara nyfiken ;-)

    /astrid

    Gilla

  2. Jag tror att människans lyckoindex är ganska konstant, men hänger på olika saker. Min pappa var ett statarbarn, jag vet att hans uppväxt var förskräcklig. Det var stryk och arbete i tidig ålder. Min mamma kom från ett annat fattigt hem där man var åtta barn på en väldigt liten yta. Där var man inte lika nära till stryk, men det fanns inte möjlighet för någon av dem att gå mer än sex år i skolan och det var bara att söka pigjobb och annat så fort man var klar i skolan. Så jag tror inte de var lyckligare än vad vi är i alla fall.

    Gilla

  3. Astrid – den sjuarmade ljusstaken köpte jag på Ångermanlands hemslöjd för väldigt länge sedan, kanske 15 år sådär.

    Asta – kanhända är kvoten lycka konstant över tid. Att lycka är inte endast beroende av pengatillgång är en sanning (utan modifikation).

    Gilla

    1. Nej- visst är det som så att pengar inte gör någon lycklig, men brist på pengar leder nog oftare till olycka än tlllräckligt med pengar.

      Gilla

      1. Montesquieu (1689-1755) sa: Ville vi bli lyckliga, vore det lätt ordnat. MEN vi vill bli lyckligare än andra, vilket är svårare, eftersom vi tror dem vara lyckligare än de är.

        Gilla

  4. Lycka är mycket……
    Små ting som skiner i det vardagliga……..komma ut efter det har regnat och se solen glittra i alla vattendoppar…Soluppgång en klar dag……Se alla stjärnorna en kall natt……..
    Att siitta inne i värmen och höra kaminens svaga vinande medan regnet piskar mot rutan…..
    Att hålla om någon man tycker mycket om….
    Fast kanske är detta kanske mer ”vardagstrivsel” och vad är då lycka…….

    Gilla

Kommentarer är stängda.