Fyndläge

För ett tag sedan var det marknad i den lilla staden. I samband med det brukar många privatpersoner passa på att ha loppis. Så även i år. Tur som en tok hade jag som hittade denna bok för 10 pix.

Skiftesverk i Sverige. Ett tusenårigt byggnadssätt av Gunnar Henriksson. En mycket gedigen och välskriven bok om ett gammalt regionalt byggnadssätt illustrerat med mängder av ritningar och svartvita fotografier.

.

Konstruktioner kan vara så oerhört vackra.  Kryp in bakom ytan, berätta om det viktiga, spara det som inte syns bakom ytskikten, rädda kulturarvet…

.

.

8 reaktioner till “Fyndläge

  1. vilken bra rekomendation, blev lite sugen på denna! Toppen fynd, 10kr är alltid överkomligt :)

    Gilla

  2. I era hemtrakter, Mitt gamla hus-Astrid och kanske även hos Sophie, finns nog skiftesverk. Fascinerande byggnadssätt. Henriksson skrev boken i samband med rekonstruktionen av Eketorps fornborg på Öland.

    Ja Tuva, jag förstår att ja vekligen har fyndat.

    Gilla

  3. Förstår att du blev tokglad :)

    Den understa bilden är helt underbar.Både som bild och inte minst för arbetet den visar på…

    Gilla

  4. Nja hos oss är det inte alls vanligt på bostadshus men man kan se det på uthus och ladugårdar runt boningshusen. Där vi bodde tidigare på Ekenäs i norra Skåne var det det vanligaste sättet att bygga på. Det märks att vi flyttat till skogrikare trakter nu där man kunde timra husen. Men faschinerande är byggnadssättet ändå.

    Gilla

  5. Fru Purjo, tänk vad mycket vackert som döljs i byggnader som många ser som rivningsfärdiga, rivningsvärda. Länge leve gamla konstruktioner.

    Sophie, här var varken timmerbyggnadsteknik vanlig långt fram i tiden (lite barrskogar) eller skiftesverk. Ändå som du skirver, ändå är det fascinerande att läsa om en så urgammal byggnadseknik.

    Gilla

Kommentarer är stängda.