Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Platsbyggd garderob

9 kommentarer

Jomen, som jag nämnde tidigare har vi haft hjälp av ett par duktiga snickare som fick vår nya garderob på plats sista veckan i januari – mitt under värsta snöstorm. Jag var bortrest under dagtid i slutet av veckan då bygget pågick och tog därför inga bilder kontinuerligt.

Så här som på bilden ovanför såg det ut den 26 januari då jag plötsligt insåg att jag borde dokumentera läget, det tillstånd som varat sen rummet blev sovrum.

Så här ser det ut nu. MrsUniversum ville inte ha en garderob som är 60 cm djup hela vägen. Det skulle ta bort ljus vid dörren och kännas instängt då man träder in i rummet från övre farstun. Jag vill att båda fönstren ska synas då man kommer in i rummet. Därför är garderoben vinklad – djupet är 32 cm vid dörren och 76 mot bortre väggen. Måtten är inte huggna ur luften, det finns en tanke bakom. Bland annat handlar det om att en elfa-back ska få rum och att garderoben ska landa på rätt sätt på tapeten (mellan ”blomplanscherna”).

Här är fler bilder på garderoben som har fyra skjutdörrar. Den är delad i två lika breda fack med ett hyllplan överst. Till vänster ryms korta och långa kläder hängande på galgar på stång eftersom djupet är 60 cm eller mera. På golvet står inbyggda Elfa-backar. I facket till höger ryms inte galgar på djupet så där hänger man kläderna på ett utdragbart beslag och längst till höger finns smala hyllfack.

Skjutdörrsbeslagen med rullar döljs av en trälist lika hög som taklisten. Listen har skuggkant. Foton med och utan list syns ovanför. Nertill mot golvet ligger en limträskiva. I den är skenorna för styrtapparna infrästa. På så sätt slipper vi åverkan i golvet och garderoben är reversibel, dvs. den kan tas bort och rummet kan lätt återuppstå i sin forna glans. Träskivan tar även upp golvets lutning. Taket är otroligt nog helt horisontellt! Annars är det ju mycket som lutar i huset.

Nu återstår att måla med Universumets gröna linoljefärg samt att tapetsera dörrfyllningarna med Linnétapeten. Ramverkets kanter mot fyllningen är snedfasade 15 grader och jag har noga räknat ut storleken på fyllningarna så att 2×3 ”blomplanscher” ska rymmas i en fyllning, varken mer eller mindre.

Får väl återkomma med bilder den dagen vi målat och tapetserat. Men de som följer bloggen vet att här går det inte undan med fart och fläng… Kanske väntar vi till innanfönstren tas ut så att luftväxling lätt kan ordnas…

(På fotot ovan kan man också se hur MrsUniversums smak har förändrats sedan hon flyttade hit. Farstuväggarnas spontade panel är målade ljust grå, tak och snickerier vita. Det känns väldigt länge sen… numera vill jag ha kulörer i interiören här i huset.)

Det här är en skiss gjord för bloggen. Snickarna fick ordentliga arkitektritningar i skala 1:10 att arbeta efter.

Så HÄR ser det ut när det är klart!

.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Platsbyggd garderob

 1. Fiin. Väldigt bra med lite inspiration. Någon gång under det kommande decenniet (förhoppningsvis) ska vi göra om vårt sovrum och jag samlar inspiration överallt där det går.

  Gilla

 2. Det var verkligen en lyckad lösning du hittat där…. garderoben blir kanonfin…. ska bli så spännande o se den helt färdig så småningom…. snyggt blir det med tapet på dörrarna…. o visst ändrar man smak under livets gång… men färg har jag alltid velat ha…:) Kram Annika

  Gilla

 3. Wow! Du är ett geni ju : )
  Du har verkligen tänkt till och räknat, jag är jätteimponerad! Och snyggt blir det.

  Gilla

  • Tusen tack för kommentarer men Lotten tar i lite för mycket. Hur som helst är det roligt om den här bloggen kan vara till nytta för nån. Asta & Annika vet ju att äldre hus kan vara en väldigt bra boendeform, Lotten har nyss börjat pröva sig fram om jag förstår det rätt! I Så renoveras torp och gårdar föreslås garderober i denna anda.

   Gilla

 4. Kanoonfin garderob! Passar jättebra in i miljön också! Jag ska be min snickarkunnnige make bygga en sån i vårt framtida torpsovrum :)

  Vilken vacker tapet, måste jag också tillägga!
  /Ha en skön vårvintervecka!

  Gilla

 5. Ankan! Sjysst med make som snickra. Och jag lovar, jag ska njuta av vårvinterveckan av hela min själ! Bättre än så här kan inte februari bli – imorron toppas tillvaron av fettisdagen…

  Gilla

 6. Hej, jättefin garderob och precis så som jag och min sambo har tänkt oss. Får man fråga vad den kostade? :)

  Gilla

 7. Tobias! Vad garderoben i sig kostade kan jag inte svara på eftersom vi beställde nya innanfönster till farstun 1 tr. och en ny dörr till trappskrubbet samtidigt, på fakturan är delarna inte separerade.
  Det bästa för att du ska få svar är att ta in offert från flera snickerier.

  Gilla

 8. Ping: Tadam… « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.