Mosippor

På påskdagen åkte vi och tittade på massor med backsippor i blom. Under det besöket fick vi tips av en annan backsippefantast om att det finns mosippor på ett annat ställe i kommunen. Igår åkte vi dit och letade. Lätt var det inte, mosipporna är få. Men hur trevligt är det inte att ha sett några av de där raringarna, Härjedalens landskapsblomma. Efter rätt mycket vandrande ramlade vi först över hybridsippor skyddade med hönsnät (första bilden till vänster). Sen en fullt utslagen mosippa. De övriga vi såg var knoppiga rosablå ludna blommor. Det här är mosippe-lokaler som biologer verkar ha ordentlig koll på vilket förhoppningsvis skyddar raringarna så de har möjlighet att föröka sig.

4 reaktioner till “Mosippor

  1. Så fina! När jag bodde i Askersund hade vi ett ställe vi åkte varje år och klappade ludna backsippor. I den trakten fanns även hela ängar av blåsippa. Här i Bohuslän är det bara vitsippan som trivs i större mängder. Men den är ju rar också, om inte sällsynt…

    Önskar dig en fin vårdag!

    Gillad av 1 person

    1. För mej var det första gången jag såg mosippor i verkligheten, det gjorde intryck Fru Olsson. Men sippor och vårblommor är ju fina i vilken form de än tittar upp. En vitsippsskog om våren är mäktig!!!

      Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.