Gyllene Korset

Kommer ni ihåg Gyllene Korsets blodapelsiner. Från Sicilien. På lös vikt. Så goda. Sorterna Moro, Tarocco eller Sanguinello. Bara bäst. Så kort säsong.

De senaste åren har jag i handeln bara hittat ”Röda apelsiner” av sorten Moro, ofta paketerad i nät. Åtminstone där jag gjort inköp. (Bilderna är några år gamla.)

Annons

14 reaktioner till “Gyllene Korset

 1. Håller med! Saknar också de klassiska blodapelsinerna i omslagspapper. Teori: troligen är det någon central inköpare som bestämt sig för att pappersomslagen är negativa för miljön. Dessutom säljer säkert färdigförpackade citrusfrukter i lagom stora nät bättre än de i lösvikt, samt är enklare att hantera för personalen i butik.
  En annan fånig trend är att vissa affärer inte vill använda namnet blodapelsiner, utan istället kallar dem för rödapelsiner eller röda apelsiner.

  Gillad av 1 person

  1. Tråkigt är det. minns Gyllene Korsets apelsiner som större än de ”rödaapelsiner” man kan köpa idag. Tiderna förändras inte alltid till det bättre. Jag skulle önska att vi kunde använda det som kallas konsumentmakt – men då måste påtryckningen bli stor på leverantör och inköpare.

   Gilla

 2. Ja, du har ju i vart fall ett foto!
  Tycker att de möglar väldigt fort, de där nätade blodapelsinerna!
  Jag älskar blodapelsiner!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker mig ha märkt detsamma. De är inte märkta som ekologiska, vilket skulle kunna vara en förklaring till att de möglar ganska snart (och då skulle jag inte klaga).

   Gilla

 3. Exakt!! En av våra fd grannar var till Sicilien och såg odlingarna på nära håll.
  Det är sådana saker man vill göra om man nu skulle åka någon gång. Tänk att klappa på ett citronträd eller ett olivträd!
  Kan man äta färska oliver? Jag är olivoman.
  Inget jag planerar dock.

  Gilla

 4. Som Thomas påpekar kan namnbytet kanske bero på ordet ”blod”. Att det kan väcka negativa associationer fick jag bevis för då en gata i ett område med svampnamn på gatorna föreslogs få namnet Blodsoppsgatan (många svampar var redan använda!). En blivande fastighetsägare protesterade kraftigt, och menade att ingen skulle vilja bo på den gatan. Det blev en annan svamp, mindre känd men också mindre känslig. Blodfobi kan tydligen ta sig såna uttryck!

  Gillad av 1 person

 5. Vi brukade som barn släta ut pappret och sedan trycka det på apelsinen uppifrån. Då kunde man rulla apelsinen över en bordsskiva utan att pappret åkte av. Vår far köpte trähäckar med blodapelsiner direkt från Årstahallarna i södra Stockholm. Det fanns även andra märken än Gyllene korset. Ett var Riddaren (eller möjligen Ryttaren). Saknar blodapelsiner!

  Gillad av 1 person

   1. Inte så märkvärdigt, men tack vare det tunna och lätta pappret kunde apelsinen rulla utan att pappret föll av eller blev ”överkört” av apelsinen.

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.