
Kommer ni ihåg Gyllene Korsets blodapelsiner. Från Sicilien. På lös vikt. Så goda. Sorterna Moro, Tarocco eller Sanguinello. Bara bäst. Så kort säsong.

De senaste åren har jag i handeln bara hittat ”Röda apelsiner” av sorten Moro, ofta paketerad i nät. Åtminstone där jag gjort inköp. (Bilderna är några år gamla.)
Håller med! Saknar också de klassiska blodapelsinerna i omslagspapper. Teori: troligen är det någon central inköpare som bestämt sig för att pappersomslagen är negativa för miljön. Dessutom säljer säkert färdigförpackade citrusfrukter i lagom stora nät bättre än de i lösvikt, samt är enklare att hantera för personalen i butik.
En annan fånig trend är att vissa affärer inte vill använda namnet blodapelsiner, utan istället kallar dem för rödapelsiner eller röda apelsiner.
GillaGillad av 1 person
Tråkigt är det. minns Gyllene Korsets apelsiner som större än de ”rödaapelsiner” man kan köpa idag. Tiderna förändras inte alltid till det bättre. Jag skulle önska att vi kunde använda det som kallas konsumentmakt – men då måste påtryckningen bli stor på leverantör och inköpare.
GillaGilla
Och jag minns att vi som barn sparade de tunna fina utslätade papperen.
GillaGillad av 1 person
haha, jag har fortfarande kvar några ark med Gyllene Korsets logga. Papperskvaliten var näst intill oefterhärmlig!
GillaGilla
Åt dessa på Sicilien förra året. Fantastiskt.
GillaGilla
Jag tror dig verkligen!
GillaGilla
Ja, du har ju i vart fall ett foto!
Tycker att de möglar väldigt fort, de där nätade blodapelsinerna!
Jag älskar blodapelsiner!
GillaGillad av 1 person
Jag tycker mig ha märkt detsamma. De är inte märkta som ekologiska, vilket skulle kunna vara en förklaring till att de möglar ganska snart (och då skulle jag inte klaga).
GillaGilla
Exakt!! En av våra fd grannar var till Sicilien och såg odlingarna på nära håll.
Det är sådana saker man vill göra om man nu skulle åka någon gång. Tänk att klappa på ett citronträd eller ett olivträd!
Kan man äta färska oliver? Jag är olivoman.
Inget jag planerar dock.
GillaGilla
Som Thomas påpekar kan namnbytet kanske bero på ordet ”blod”. Att det kan väcka negativa associationer fick jag bevis för då en gata i ett område med svampnamn på gatorna föreslogs få namnet Blodsoppsgatan (många svampar var redan använda!). En blivande fastighetsägare protesterade kraftigt, och menade att ingen skulle vilja bo på den gatan. Det blev en annan svamp, mindre känd men också mindre känslig. Blodfobi kan tydligen ta sig såna uttryck!
GillaGillad av 1 person
Kan så vara. Men Gyllene Korset associerar inte till blod.
GillaGilla
Vi brukade som barn släta ut pappret och sedan trycka det på apelsinen uppifrån. Då kunde man rulla apelsinen över en bordsskiva utan att pappret åkte av. Vår far köpte trähäckar med blodapelsiner direkt från Årstahallarna i södra Stockholm. Det fanns även andra märken än Gyllene korset. Ett var Riddaren (eller möjligen Ryttaren). Saknar blodapelsiner!
GillaGillad av 1 person
Anders, den där rullande apelsinen med papper skulle jag vilja se i verkligheten!!!
GillaGilla
Inte så märkvärdigt, men tack vare det tunna och lätta pappret kunde apelsinen rulla utan att pappret föll av eller blev ”överkört” av apelsinen.
GillaGillad av 1 person