Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gyllene Korset

11 kommentarer

Kommer ni ihåg Gyllene Korsets blodapelsiner. Från Sicilien. På lös vikt. Så goda. Sorterna Moro, Tarocco eller Sanguinello. Bara bäst. Så kort säsong.

De senaste åren har jag i handeln bara hittat ”Röda apelsiner” av sorten Moro, ofta paketerad i nät. Åtminstone där jag gjort inköp. (Bilderna är några år gamla.)

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

11 tankar om “Gyllene Korset

 1. Håller med! Saknar också de klassiska blodapelsinerna i omslagspapper. Teori: troligen är det någon central inköpare som bestämt sig för att pappersomslagen är negativa för miljön. Dessutom säljer säkert färdigförpackade citrusfrukter i lagom stora nät bättre än de i lösvikt, samt är enklare att hantera för personalen i butik.
  En annan fånig trend är att vissa affärer inte vill använda namnet blodapelsiner, utan istället kallar dem för rödapelsiner eller röda apelsiner.

  Gillad av 1 person

  • Tråkigt är det. minns Gyllene Korsets apelsiner som större än de ”rödaapelsiner” man kan köpa idag. Tiderna förändras inte alltid till det bättre. Jag skulle önska att vi kunde använda det som kallas konsumentmakt – men då måste påtryckningen bli stor på leverantör och inköpare.

   Gilla

 2. Och jag minns att vi som barn sparade de tunna fina utslätade papperen.

  Gillad av 1 person

 3. Åt dessa på Sicilien förra året. Fantastiskt.

  Gilla

 4. Ja, du har ju i vart fall ett foto!
  Tycker att de möglar väldigt fort, de där nätade blodapelsinerna!
  Jag älskar blodapelsiner!

  Gillad av 1 person

  • Jag tycker mig ha märkt detsamma. De är inte märkta som ekologiska, vilket skulle kunna vara en förklaring till att de möglar ganska snart (och då skulle jag inte klaga).

   Gilla

 5. Exakt!! En av våra fd grannar var till Sicilien och såg odlingarna på nära håll.
  Det är sådana saker man vill göra om man nu skulle åka någon gång. Tänk att klappa på ett citronträd eller ett olivträd!
  Kan man äta färska oliver? Jag är olivoman.
  Inget jag planerar dock.

  Gilla

 6. Som Thomas påpekar kan namnbytet kanske bero på ordet ”blod”. Att det kan väcka negativa associationer fick jag bevis för då en gata i ett område med svampnamn på gatorna föreslogs få namnet Blodsoppsgatan (många svampar var redan använda!). En blivande fastighetsägare protesterade kraftigt, och menade att ingen skulle vilja bo på den gatan. Det blev en annan svamp, mindre känd men också mindre känslig. Blodfobi kan tydligen ta sig såna uttryck!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.