
Kommer ni ihåg Gyllene Korsets blodapelsiner. Från Sicilien. På lös vikt. Så goda. Sorterna Moro, Tarocco eller Sanguinello. Bara bäst. Så kort säsong.

De senaste åren har jag i handeln bara hittat ”Röda apelsiner” av sorten Moro, ofta paketerad i nät. Åtminstone där jag gjort inköp. (Bilderna är några år gamla.)
22/01/2020 kl. 10:11
Håller med! Saknar också de klassiska blodapelsinerna i omslagspapper. Teori: troligen är det någon central inköpare som bestämt sig för att pappersomslagen är negativa för miljön. Dessutom säljer säkert färdigförpackade citrusfrukter i lagom stora nät bättre än de i lösvikt, samt är enklare att hantera för personalen i butik.
En annan fånig trend är att vissa affärer inte vill använda namnet blodapelsiner, utan istället kallar dem för rödapelsiner eller röda apelsiner.
GillaGillad av 1 person
22/01/2020 kl. 12:32
Tråkigt är det. minns Gyllene Korsets apelsiner som större än de ”rödaapelsiner” man kan köpa idag. Tiderna förändras inte alltid till det bättre. Jag skulle önska att vi kunde använda det som kallas konsumentmakt – men då måste påtryckningen bli stor på leverantör och inköpare.
GillaGilla
22/01/2020 kl. 10:45
Och jag minns att vi som barn sparade de tunna fina utslätade papperen.
GillaGillad av 1 person
22/01/2020 kl. 12:33
haha, jag har fortfarande kvar några ark med Gyllene Korsets logga. Papperskvaliten var näst intill oefterhärmlig!
GillaGilla
22/01/2020 kl. 11:29
Åt dessa på Sicilien förra året. Fantastiskt.
GillaGilla
22/01/2020 kl. 17:13
Jag tror dig verkligen!
GillaGilla
22/01/2020 kl. 11:38
Ja, du har ju i vart fall ett foto!
Tycker att de möglar väldigt fort, de där nätade blodapelsinerna!
Jag älskar blodapelsiner!
GillaGillad av 1 person
22/01/2020 kl. 12:26
Jag tycker mig ha märkt detsamma. De är inte märkta som ekologiska, vilket skulle kunna vara en förklaring till att de möglar ganska snart (och då skulle jag inte klaga).
GillaGilla
22/01/2020 kl. 15:27
Exakt!! En av våra fd grannar var till Sicilien och såg odlingarna på nära håll.
Det är sådana saker man vill göra om man nu skulle åka någon gång. Tänk att klappa på ett citronträd eller ett olivträd!
Kan man äta färska oliver? Jag är olivoman.
Inget jag planerar dock.
GillaGilla
25/01/2020 kl. 17:33
Som Thomas påpekar kan namnbytet kanske bero på ordet ”blod”. Att det kan väcka negativa associationer fick jag bevis för då en gata i ett område med svampnamn på gatorna föreslogs få namnet Blodsoppsgatan (många svampar var redan använda!). En blivande fastighetsägare protesterade kraftigt, och menade att ingen skulle vilja bo på den gatan. Det blev en annan svamp, mindre känd men också mindre känslig. Blodfobi kan tydligen ta sig såna uttryck!
GillaGillad av 1 person
26/01/2020 kl. 14:54
Kan så vara. Men Gyllene Korset associerar inte till blod.
GillaGilla