Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.


4 kommentarer

Gårdstunet

När jag ritade det nya annexet tänkte jag på hur jag ville att gårdsbildningen skulle te sig, funderingar på siktlinjer och genomblickar. Där nya annexet står idag fanns ursprungligen ett vagnslider med gaveln mot gården. Detta revs på 70-talet så jag har bara sett ett par bilder av lidret. När jag flyttade hit fanns ett garage av plåt på platsen. Det hade pulpettak och någon bil fanns inte där. Det var besvärligt att köra in pga 90 graders vinkel från det relativt smala gårdstunet. Det kom inte till den användning som avsetts.

Jag ville inte att tvättstugan skulle förlängas och bli en ”pendang” till magasinet. Samma nockhöjd hade gjort att det blivit två lika stora flygelbyggnader i axeln från bostadshuset. Det är en bondgård och ska inte försöka likna herrgårdsupplägg mer än vad gårdsformen gjorde förr, det skulle vara ett tydligt adderat tillägg.

Gårdsplanen fick gärna bli mer harmonisk, kanske lite mera sluten, men inte symmetrisk. Därför är nockhöjderna olika, takvinklarna olika och fasaderna lite förskjutna. Den gamla tvättstugan har två våningar, annexet en.

Däremot blev fasaden mot gårdstunet längre än plåtgaraget men ungefärligen lika lång som det rivna vagnslidret, huset livar i längd med sädesmagasinet tvärs över gårdsplanen. Det ger harmoni. Takmaterialet är detsamma som på tvättstugan, träpanel på väggarna precis som på tvättstugan men stående panel istället för liggande. Allt är målat med röd slamfärg för harmonins och sammanhållningens skull.

Taket är lagt utan vattbrädor på gaveln det vill säga att teglet kragar ut över vindskivorna som övriga uthus, och taket har varken nocktegel eller nockbrädor. Det ena fallet är lagt med tegelöverskjut över det andra precis som på de övriga uthusen med lertegel. Endast bostadshusets tegeltak har nockbrädor och vattbrädor, precis som ursprungligen vilket man kan se på äldre fotografier.

Det nya uthusets grund är låg, betongplatta på mark. Tvättstugan och drängkammaren har betonggrund (cementgrund som man säger ibland) som är armerad med stenar. I tvättstugan är cementytan synlig, i drängkammaren ligger ett fernissat brädgolv. Hela ekonomilängan ligger alltså nära markytan i motsats till bostadshusets krypgrund som har relativt höga huggna naturstenar (gnejs).

Fönstren på nybygget skiljer sig åt från övriga fönster på gården. Två av dem är liggande och långsmala. Den utformningen och placeringen har att göra med rumsfunktionen inne i huset. På baksidan finns ett större fönster med sidopost. Av de här nya fönstren är ett par bågar öppningsbara, övriga är fasta. En snickerifirma tillverkade fönstren efter mina ritningar.

Så gick några av mina tankar då jag ritade gårdens enda nytillskott ”annexet”. Slutresultatet blev ett mer harmoniskt gårdstun både med tanke på färg, form, volym och byggmaterial.

Ett antal bilder på gårdstunet:

Jag tycker om att det finns så många runt-hörnet-möjligheter. Hela tomten är omöjlig att ha överblick över. Det finns smala gatt och siktlinjer på så många ställen, det räcker ibland att flytta sig maximalt tre meter för att få en ny genomblick.


5 kommentarer

Magnetism

Jag hamnar av någon anledning så lätt och ofta i sådana här miljöer. Något drar mig dit – en inre kompass kanske ;-)

En dagbäddad dragsäng nedanför två vackra porträtt från förra sekelskiftet, på sidan en lavoar med väggspegel ovanför, tvättfat och vattenkanna i porslin. Stugan är förhållandevis nyligen byggnadsvårdad och det naturliga slitaget borta men stämningen är ändå ostressad och fridfull.

En åttaslåstol, skurgolv och ett sätt att låta enkel sockel, fodersockel, dörrfoder och tröskel mötas.

Den här fiskarstugan finns i Höga kusten, ett stort världsarvsområde som är värt flera dagars besök.


2 kommentarer

Kvistförslag

korsbyggnad-kvistforslag
Detta är en traditionell timrad korsbyggnad, ett landskapshus. Till den finns en stor oproportionerlig tillbyggnad längs hela framsidan men den visas inte här. Familjen som kontaktade mig om detta ville ta bort tillbyggnaden. Omgivande landskap var underskönt.
Mitt diskussionsunderlag för en ny farstukvist (eller kalla det glasveranda) syns på fasadritningen. Det som fanns att utgå från, förutom den befintliga timmerhuset,  var den ockragula pardörren. En planritning och ytterligare en fasad hör till förslaget. Det var ett trevligt uppdrag och jag blev insatt i byggnadsvårdarens tillvaro och svårigheter i en annan del av landet. En bra diskussion startade med denna skiss – om materialval, om funktioner, levnadssätt, om landskapsvård. Det är dock ingen byggritning, man bör ha mer underlag för att sätta igång ett byggprojekt som detta.

Under året som gick hade jag uppdrag från olika landsändar att skala bort sentida tillbyggnader och rita något smäckrare. Allt för skönhets skull.

.