GAMLA FOTOGRAFIER

Ur fotoalbumen.

Här kommer en parad med bilder på huset ur gamla fotoalbum. De flesta är tagna av grannen amatörfotografen Martin Lundkvist och flera av dem finns även hos hembygdsföreningen. Porträttet av Martin ser du längst ner på den här sidan.

Gamla foton och dokument är ovärderliga om man vill ta hand om ett gammalt hus på ett omsorgsfullt och ett för gården troget sätt. De berättar också mycket om livet som levdes. För mig är det självklart att lära känna och försöka förstå de människor som levde här före mej. Där har arkiven ofta mycket att ge.

I det här huset bodde familjen inne i den lilla staden före nybygget på förvärvad mark.

Nybygget i vinterskrud. Hit flyttade familjen den 21 november 1910.

… och på sommartid ungefär samma år.  Det ser ut att vara kaffedags i trädgårdsmöblerna.

Här är det kalas i salen, ett rum som i den fyrdelade planlösningen inte är större än något annat av rummen. Fotot bör vara taget före 1922, ja någon gång på slutet av 10-talet. Föräldrarna Fredrik och Augusta Charlotta sitter i mitten (de dog båda 1934) de tre barnen finns till vänster och ett för mej obekant gästande par sitter till höger. Den yngsta dottern, längst till vänster, dog 1922 och efterlämnade make och en liten son. Med kunskap om detta tror jag att bilden är från sent 1910-tal.

Föräldrarna och de tre vuxna barnen förevigade i salen nån gång på 1910-talet. Korkmatta och trasmattor på golvet, jugendtapet på väggen och tavlor av varjehanda storlekar. Visst är det fantastiskt att ha ett foto som det här med relativt avspända människor. Grannen Martin var ju amatörfotograf och kunde på så sätt kanske lättare nå bakom fasaden än en ateljéfotograf – möjligen… Fast det bästa är kanske att se familjens hem och inredning.

Födelsedagsfirandet är över, pappa Fredrik har fyllt jämnt och förevigas. På bordet i salen ligger en schaggduk och på den finns blomsterkvastar, telegram och gåvor. Årtal okänt, Fredrik dog 1934. Salen omtapetserad, jämför tidigare foton.

Det tog rätt lång tid innan vi kunde identifiera var detta foto är taget. Genom att titta i bouppteckningar, köpekontrakt, ”leka detektiver” och undersöka ålder på tegelläggningarna på de olika uthustaken och sist men inte minst – tala med äldre människor som minns gården och livet som levdes här tidigare, har vi fått kunskap. Drängkammaren har inte blivit byggd, endast tvättstugan finns (men som synes inte i bild till vänster). Drängkammaren skymmer därmed inte magasinsgrunden med matkällaren som håller på att muras med fältsten längst till vänster i bild. Bostadshuset finns precis utanför bild till höger. (Idag kan vi aldrig få den här vyn – drängkammaren skymmer.) Fotot bör vara taget under 1910-talet vill vi tro,  för fruktträden är små.

Veranda har byggts, fruktträden är uppväxta. Fotot är taget före generationsskiftet 1924 eftersom fönstret på övervåningen fortfarande är litet, ett tvåluftsfönster.

Ett foto från 1920-talet, efter 1924 då generationsskifte ägde rum. Då inreddes övervåningen , frontespis skymtar uppe till vänster. Att gavelfönstret på övervåningen är större än tidigare är svårt att se, men så borde det vara.

Den yngre generationen gårdsägare, Agnes med brodern, poserar med hästarna. Nu har de tagit över jordbruket och föräldrarna har flyttat upp 1 trappa. Foto 1924 eller senare.

Stolt visas den utbyggda frontespisen på andra våningen upp där föräldrarna hade sitt äldreboende.  Fotot daterat 1929. Två okända besökare till vänster, därefter dottern Agnes i blommigt förkläde, föräldrarna Augusta Charlotta och Fredrik samt sonen David.

Kaffepaus på gårdstunet någon gång mellan 1934 och 1940. Syskonen David och Agnes & Davids fru Lisa. Trädgårdsmöbler och porslin är desamma idag.

Posering framför den öppna farstukvisten som har gardiner.

Ur Svenska gods och gårdar 1938. Här har det blivit ett treluftsfönster av tvåluftsfönstret och små sidofönster till övervåningens vindkrypin har tillkommit.

Gården någon gång på 1960-talet. Husets frontespis syns tydligt. Det som inte syns i denna bildupplösning är att logen har vasstak med ”knäppen” över nock. Ägorna gick ända ner till vattnet – vass var lätt att skörda på isen vintertid.

Huset  i vinterskrud 2004.  Sedan 1970-talet med svart trapetskorrugerad plåt på taket. Tätt men inte så vackert. Det har vi ändrat på, nu ligger lertegel på taket. Härifrån kommer teglet.

Vagnsskjulet och vedboden revs omkring 1970 då ett garage av plåt byggdes istället. Uthuset var byggt intill tvättstugan. Här har rivningen  påbörjats, tegelpannorna är borttagna. Stående ospontade bräder på fasaden, precis som på lagården. Lagården byggdes 1905 och var den första byggnaden som uppfördes. Familjen bodde kvar i den lilla staden ett par kilometer bort fram till bostadshuset stod klart några år senare. Förmodligen byggdes vagnsskjulet ovan samtidigt som lagården.

Så här såg gården med tunet ut lite grann från ovan då vi murade om skorstenen 2006.


Det här är Agnes, äldsta barnet till Fredrik och Augusta Charlotta som lät bygga huset. Hon står i köket och ska nog till att servera gäster kaffe ur finkannan. Lite noggrannare beskrivning av köket på 1920-talet finns HÄR.


Det här är Sally, en av arbetshästarna som tidigare fanns på gården. Munter hette den andra. Sally står här framför lagården.


David på väg från gården i trillan som dras av de två hästarna. Det har hunnit bli 40-50-tal, så där… Hästskjuts var det som gällde vid längre utfärder. Bil fanns inte på gården. Så småningom inköptes en BM Victor och ett garage byggdes till den.


Högsommar. Höet har slagits och håller på att hässjas för att torka utomhus och sedan föras in på höskullen. En hässja är en tillfällig träställning för torkning av hö. Vinterns matförråd för kreaturen var fixat.


Det är höst och här plöjer David stubbåkern med hjälp av parhästarna Sally och Munter.


Sommarhalvåret mjölkas korna utomhus. Det är David som mjölkar. Tydligen var det hans jobb, åtminstone då den här bilden togs. Annars var det ju ett kvinnogöra. Men kanske hjälptes syskonen Agnes och David åt då de åtta korna skulle mjölkas…


Agnes med en liten gris i famnen.


Agnes matar grisarna utanför hönshuset/grishuset  någon gång på 1950-talet. Lagården skymtar bakom vedtraven. Det är här som en liten perennträdgård har anlagts, skyddad från rådjur. Planket mot lagården liknar det som syns på det gamla  fotot.


Det här är mannen som har tagit många av de svartvita fotografier vi haft stor glädje av:  Martin Lundkvist i Stensborg, Torshälla. Martin levde 1893- 1970.

14 reaktioner till “GAMLA FOTOGRAFIER

    1. Ja, gamla foton är en guldgruva ur många synvinklar. Jag tänker ofta på de människor i vars fotspår jag trampar här på gården, det ger en skön dimension bakåt. Jag kände dem inte men fotografier ger en viss närvarokänsla. Och släktforska behöver man ju inte bara göra på sin egen släkt.
      Jag ser på din blogg at du övertagit Elins stuga…

      Gilla

  1. Vilken underbar blogg du har
    Hittade den av en slump idag och kan bara konstatera att jag vill läsa den i sin helhet. Alla dessa funderingar runt, hur och varför i gamla hus och miljöer.
    Funderandet på gamla matrial, funktioner ja riktigt bra.
    Jag återkommer
    MvH
    Hans

    Gilla

  2. Hej Hans & välkommen hit! Trevligt med fler gamla-hus-älskare. Mitt Universum är en liten-omärkvärdig-älskad plats på jorden där långsam byggnadsvård pågår.

    Gilla

  3. Byggnas vård bör gå långsamt, och göras mer med hjärtat än med plånboken.
    Vill vi inte alla skapa oss en lite oas från stressen, jäktet och måstena….
    Ha tid att se ut över vidderna, njuta av allt det vackra

    Gilla

  4. Vilka fantastiska bilder! Vilken inspirationakälla och vilket vackert hus och vackra människor. Tack för att du delar med dig!

    Gilla

  5. Hej
    Det är år 2014 , och i mitt letande om hur man kan bygga en garderob hamnade jag hos dig. De gamla bilderna och texten fick mig att gråta faktiskt. Varför? Jo, man bygger, uppfostrar barn, arbetar och sliter som katten och sen adjös . Vad är meningen med livet egentligen? Jag bara undrar.

    Gilla

    1. Ojojoj, det var en stor fråga som inte går att svara på åt någon annan och jag gissar att din fråga är retorisk. Svaret på meningen med livet måste man hitta själv.
      Men ett sätt för min egen del att ge livet en mening är att förvalta det föregångarna åstadkom då de byggde, uppfostrade barn, arbetade och slet. Kanske för att vår samtid ska minnas dem och deras levnadsförhållanden. Utan dåtid ingen framtid. Jag lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

      Lycka till med garderoben!!!

      Gilla

  6. Fin sammanställning. Har mååånga fotografier från 1900-talets början och framåt om livet på gården hemmavid. Har en plan om att gå igenom och scanna in, och eventuellt lägga upp några passande på bloggen.

    Gillad av 1 person

  7. Tänk om alla gamla torp fick en så känslig o kärleksfull omvårdnad. Så fint!
    Och till glädje för kommande generationer…
    Anngerd

    Gillad av 1 person

    1. Ja, jag och min man är oerhört tacksamma att grannen Martin Lundkvist hade kameran i högsta hugg när han var på besök. Även han bedrev jordbruk och fotografering måste ha varit et fritidsintresse.
      Tack för den snälla kommentaren!

      Gilla

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.