Korkmatta – linoleummatta

Jag har alltid tyckt bra om linoleum som golvmaterial. Kanske för att jag växt upp med/på linoleumgolv. Därför var det inte svårt att välja vad som skulle ligga på golven i bottenvåningen när beslutet skulle tas. Tidigare låg här korkmattor men de var utbytta till plastmattor omkring 1980. Trägolvet under bestod av smala parallellsågade och obehandlade bräder som inte var avsedda att exponeras.

Att dagens linoleummattor har ett ytskikt av plast lät jag mig inte förskräcks av. Det fick bli linoleummattor. Click-linoleum fanns inte när beslut om linoleum togs. Det här var en tid då det varnades för linoleum- och plastmattor i gamla hus eftersom det sas att de orsakade rötskador och mögel i torpargrunden eller krypgrunden och skulle avlägsnas då det påstods att de var alltför täta. Många fina mönstrade korkmattor har försvunnit sen dess.

Linoleum i farstun, köket
salen, kammaren

Här i Universumet låg plastmattorna på tätt spikad träfiberskiva i kök och kammare. Skivorna fick bli kvar. I salen låg ingenting under plastmattan och golvläggarna, som inte var byggnadsvårdtänkande, vägrade lägga linoleum direkt på bräderna med lumppapp emellan. De rekommenderade tunn spontad renoveringsspånskiva vilket det blev. Golventreprenören var rädd att få reklamation på arbetet i annat fall. Jag tycker än idag att det varit bättre utan tunn renoveringsskiva. Men då, vid millennieskiftet, fanns få eller inga byggnadsvårdsentreprenörer i kommunen. I farstun däremot, en ganska liten yta, gick golvläggarna med på att lägga linoleummatta på lumppapp. Men när de först började att med maskinslipa brädorna sa jag ifrån – jag ville ha brädorna som de var och låg. De gav sig och jag är fortfarande mycket nöjd med det. Brädornas läggningsriktning kan idag skönjas genom linoleummattan precis som jag vill ha det.

I farstun såg jag att brädgolvet varit synligt en period när huset stod färdigt. Vid entrédörren syntes att man gått in med skorna på och att gruskorn gjort fördjupningar i träet. Det var så vackert. Det var ju inte förrän på 1960-70-talen som man i Sverige började ta av sig skorna i hallen, entrén, farstun, förstugan.

Köket fick sin linoleummatta först 2005 efter att nya kökssnickerier platsbyggts.

Sedan linoleum las in på bottenvåningen har jag med förtjusning använt möbellinoleum både på bänkskivor i annexet och på dörrblad i tvättstugan.

Det här är två kulörer av möbelinoleum på bänkskivor och dörrar: Pewter och Orange blast. Kolla så olika färgerna blir beroende av ljusinfallet.

* Linoleum finns i många kulörer.
* Agnes i Universumets kök med mönstrad korkmatta på golvet.
* Sista bilden - en mönstrad korkmatta att sukta över.
Annons

En reaktion till “Korkmatta – linoleummatta

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.