Møllers tran

Jag har börjat ta en matsked Møllers tran om morgnarna till frukosten. Känslan av att jag intar en kulturhistorisk fiskleverolja, som jag minns att jag fick redan som barn, är stark. Det var inte något som jag ens då tyckte var äckligt. Som vuxen har jag förbrukat ett antal flaskor som kan räknas på ena handens fingrar, flera av dem importerade direkt från grannlandet.

I somras tog vi en sväng till Norge och där på en Rema 1000 butik slog jag till när jag såg en stor flaska utan citronsmak. Den har nu stått i skafferiet sedan i augusti och nu var det dags att börja tulla på flaskan. Vintern är ju en tid då vitaminer behövs sägs det. Numera är det multinationella Orkla som producerar Möllers tran och på den gamla hemsidan stod att fisken fångades utanför Chiles kust, på den nuvarande som mest visar vackra bilder. På flaskans etikett nämns Lofoten och Vesterålen som fångstplats. Fisket är MSC-certifierat men fraktas fisken långt är det knappast hållbart ur transportsynpunkt. Mrs Universum är ifrågasättande och vi vet att företag gärna ”greenwashar” sig och framhåller inte alltid hela sanningen. Men den här flaskan fiskleverolja ska jag passa på att ”njuta” av :-)

Peter Møller (1793-1869) som föddes i Røros, var apotekare och industriman. Han uppfann metoden att utvinna tran för medicinskt bruk genom ångkokning.

Visst är det fint med produkter som fanns när man var liten och som fortfarande går att köpa??? Har du som läsare några exempel på det?

Annons

6 reaktioner till “Møllers tran

  1. Jag minns flaskan med fiskleverolja från min barndom, den stod högst upp i skafferiet. Den smakade inget så det gick bra! Kul att se, och man behöver lite extra! Idag skiner solen och värmer sinnet, minus 17 grader. Ha en fin dag!

    Gillad av 1 person

  2. Har minsann funnits här i huset också, möjligen inköpt på en av våra årliga norgeresor. I år blev det vanlig d-vitamin på burk från apoteket när mörkret blev för kompakt. Nu får solen göra det istället!
    Multinationella Orkla äger Sveriges största pizzeria också: pizzafabriken i Vansbro (Grandiosa). :-)

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.