

Före – efter.
Äppelmoset håller på att ta slut. Då gör vi nytt. Äpplen av skilda sorter finns i matkällaren så en full korg kånkades in. De sköljdes i diskhon och delades sen i fyra delar, eller två om äpplena var små, och sen slängdes de i den stora grytan och fick koka i drygt 15 minuter under viss omrörning tills de blev mjuka.
De kokta äppelbitarna vevades sen runt i omgångar i den superbra passer-apparaten. Moset som blev kokades sen med strösocker. När moset svalnat slevades det upp i två stycken tre-liters behållare och stoppades i frysboxen. Inga konserveringsmedel används – därför fryser vi in äppelmoset.
Det blev 6 liter mos av en korg äpplen. Kanske ska vi koka en omgång till framöver. Det är så lätt ordnat.
Mmm, sä gott! I år gjorde jag även päronmos, ännu godare.
GillaGillad av 1 person
Det skulle jag vilja pröva, har inget päronträd.
GillaGillad av 1 person
Så lyxigt med egna äpplen, det saknar jag här! Härligt!
GillaGillad av 1 person
Jag är tacksam för de gamla träd som finns här på gården och de ”nya” som min man planterade för si så där 30 år sen. Men visst finns det väl någon sort som klarar sig i Jämtland?
GillaGilla
Jo, det gör det, även om det är noga med sorterna och läget
En granne har ett antal gamla träd som ger en hel del vissa år
Man får också skydda dem noga för vilt.
Vi har funderat sedan vi flyttade hit för 8 år sedan, men det har inte hänt något..
På vår tidigare fastighet hade vi planterat några som gav tio kilo ett år.
GillaGillad av 1 person