Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Frostrosig ruta

10 kommentarer

Rimfrost på fönstren tyder på värmeläckage. Kanske är det inte hela sanningen. Hur som helst är det så vackert att jag gläds otroligt över sakernas tillstånd. Huset och husets invånare har det bra.

Isbelupna äro mina fönster.
Kom och titta på dem båda två!
Du kan aldrig tro, hvad vackra mönster
Vinterns andar ritat deruppå.

Kan en mästare med konstens penna
Få en stjerna som den här? O, nej!
Kan en sådan spets du få som denna,
Med brodér-nål? Nej, det kan du ej.

Jag just tycker mig en smul förmögen:
Nya taflor komma hvar dag.

Det är väl! Men bladet kan sig vända
Rutans verld är av en skör natur:
Hela herrligheten dränks kanhända
Innan qvällen i en vattenskur.

Elias Sehlstedt (1808 – 1874)

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

10 tankar om “Frostrosig ruta

 1. Det är verkligen vackert och fascinerande och som i dikten: ”Nya taflor komma hvar dag.” Här i stan har vi inte det nöjet men jag ser att grannar med rutor på altaner och uterum har rimfrost. Jag har god lust att gå över och be att få fota ett slag. Jag har kollat in några busskurer, men de har nog för tjockt glas, deras rimfrost är ganska kompakt.

  Gillad av 3 personer

 2. Jag är så lyckligt lottad att frostrosorna växer vid speciella vädrleksförhållanden på mina fönster, Något är lite fel från början i det moderna bygget – men – just inför rosorna, bladen och fjädrarna som växer på rutorna under mörkaste årstiden är jag varje år just så förundrad och hänförd som Elias Sehlstedt beskriver i sin dikt. Hur länge har du känt till den? Vilken härlig hälsning från en lyriker för nästan 200 år sedan. Så fint !!

  Gillad av 1 person

  • Jag är så lyckligt lottad att frostrosorna växer vid speciella vädrleksförhållanden på mina fönster, Något är lite fel från början i det moderna bygget – men – just inför rosorna, bladen och fjädrarna som växer på rutorna under mörkaste årstiden är jag varje år just så förundrad och hänförd som Elias Sehlstedt beskriver i sin dikt. Hur länge har du känt till den? Vilken härlig hälsning från en lyriker för nästan 200 år sedan. Så fint !!

   Gilla

  • Njut av frostrosorna på fönstret Brittakarolina! Minns inte när jag först upptäckte den där dikten men sedan 2009 finns den i min digitala ”lyrikbank”.

   Gilla

 3. I sovrummet med sina gamla fönster växer också frostrosor. Det är fantastiskt att se dem förändras med temperaturen. Idag är det inte lika kallt, då har kristallerna krympt och blivit till ett jämnare täcke.
  Det känns som du antyder, Mrs Universum, lite dubbelt, det är så vackert och man gläds verkligen åt det, men å andra sidan: är det nåt som behöver åtgärdas? Suck, yrkesskada?! Innanfönstren är väl tätade så det kan möjligen bero på att utsidan behöver målas om… Men man kan faktiskt bortse från det nu, bara njuta av anblicken! Som man kan njuta av att frosten på träden växer till, vi bor ju i ett sagolandskap!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.