Här i mitt Universum har vi färdigkluven ved som kommer att räcka hela vintern och längre.
Här finns två järnspisar, den i köket nere är No 527 från Skoglund & Olson i Gävle – i köket uppe finns Nr 4 från Näfveqvarn nära Kolmården. Dessutom finns en kakelugn och en ny kamin med täljsten som ersatte den gamla söndereldade Husqvarnakaminen. Övervåningen inreddes 1924 då de åldriga föräldrarna överlät gården till son och dotter. Den spisen är inte mycket eldad i, sotaren berömmer den eftersom den är så oförstörd. Antagligen åt föräldrarna oftast med barnen i köket nere. De båda gamla dog 1934.
I norra delen av landet brukade de äldre bo i en undantagsstuga på gården. Det är mycket intressant att läsa de kontrakt som upprättades med de nya brukarna, ofta äldste sonen med hustru. De är strikt reglerade där till och med en skjuts till julottan kunde ingå förutom mat, kluven ved och andra nödvändigheter.
Björk att klyva till ved
Nu när elpriserna kan rusa iväg är det riktigt bra och genomtänkt att elda med ved så mycket som möjligt. Det är bra rent ekonomiskt men även miljömässigt helt okej. På vår gård kan värmekällorna användas för matlagning och uppvärmning. Det är på inget sätt omöjligt att inrätta sitt boende för att kunna hushålla med resurser.
Jag känner mej rik. Och trygg. Och ganska oberoende. Vi har ju även en egen brunn.
Att kapa och klyva ved är jobbigt och slitsamt men vilken tillfredsställelse när den väl är torr och under tak!
När det är kyligt eldar jag i min tälgstenskamin i villan varje dag. Fin känsla att se när det brinner och känna värmen från den. Lite extra plus när man som jag värmer huset med direktverkande el…
GillaGillad av 1 person
Instämmer Annica!
GillaGilla