Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Inte övergiven

4 kommentarer

Den gamla kyrkan var öppen då jag passerade på kvällen. Gräsklippning pågick, ängsblommornas fröställningar försvann och sprider sig då inte. De fina målningarna under läktaren och på plankväggen vid läktartrappan stod däremot i all sin prakt. Den här kyrkan har två läktarvåningar, den undre med orgel. Allt upplevs mycket autentiskt. Trapporna är branta och nötta av många fötter, handledarna ”handpolerade” väldigt lena.

Gull-Moses med med horn på huvudet och stentavlorna med tio Guds bud i hand är en 30 cm hög träskulptur. Den är troligen snidad under 1500-talets första hälft av en okänd träsnidare.

Även när Michelangelo (1475-1564) skulpterade Moses med stentavlorna (1513-1515) försåg han Moses med horn. Den marmorskulpturen finns i San Pietro in Vincoli i Rom och är 235 cm hög. Bild från wikipedia. En felöversättning från hebreiska till latin innebar att ordet för strålglans blev till horn. Så kan det gå.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Inte övergiven

  1. A lovely church with so much history. And I always wondered why Moses had horns. 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Mycket vackert och intressant! Det där med hornen var spännande att få veta. Älskar både Michelangelo och vårt eget nordeuropeiska enkla träsnideri. Linda Nameth

    Gillad av 1 person

  3. Javisst är det intressant att en bibelöversättning av Hieronymus som blev klar 405 e Kr, kan påverka framtiden på ett sådant sätt. Översättningar och tolkningar kan vara vanskliga överlag :-)

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.