Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Snö är bra till mycket…

4 kommentarer

…till exempel för att skotta upp längs krypgrunden av huggen granit för att få ännu mindre golvdrag. Det är ett utmärkt gammalt knep, ett ”husmorstips” till husägare med fina gamla bostadshus! De få som ännu finns kvar i landet, endast 20 % av alla bostadshus i Sverige är byggda före 1920. Endast 20%.

Då kommer jag osökt att tänka på hur vi har det med släktgårdar? Finns din mammas födelsehem kvar? Pappas? Mormors? Morfars? Farmors? Farfars? Och ännu längre tillbaka: t ex morfarsfars eller farfarsmors? Vet du ens var de bodde? Eller hette? Äldre bostadshus finns det inte alltför många kvar av i landet Sverige mycket på grund av att folkhemmet ville vara så ”moderna” och det sitter i. Och numera vill väldigt många bo i städer. Att hus finns kvar i släkten är inte alltför vanligt.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

4 tankar om “Snö är bra till mycket…

  1. Pratade med min svåger om snö mot husgrunden för ett tag sedan, han har massor av snö mitt i Småland! Så nu kan jag bekräfta nyttan med den mot huset när jag pratar med honom nästa gång.😊
    Jodå, lite koll på mina förfäders hus har jag. Min mammas födelsehem är jag själv ägare till och förvaltar så gott jag kan. Min pappas revs i slutet av 50-talet och ersattes med ett nytt och i mitt tycke ganska tråkigt hus.
    Morfars föräldrahem finns kvar och ser fint ut utifrån. Mormors tror jag också finns kvar men vet inte med säkerhet (jag har en fin ”gåramålning” av det i alla fall!). Mina farföräldrars hem vet jag var de finns men det är inte de gamla husen. Sedan är det nog stopp men släkten finns till stora delar i närheten så det borde inte vara alltför svårt att få mer information. Jag tillhör också, på min farmors sida, den stora långarydssläkten (254 000 personer/19 generationer!) så den släkten finns dokumenterad sedan 1600-talet.

    Gillad av 2 personer

  2. Även jag har hyfsad koll på släktens födelse-/boplatser. Faktum är att jag ägnar särskilt stort intresse åt att luska ut var och hur de bott. Mors födelsehus finns kvar (Äppelviken, Bromma), så även fars (Östagårn, Östra Ämtervik). Vad gäller resten av släktens födelsehus är somt rivet, somt finns kvar. Det är SÅ spännande att luska.

    Gillad av 2 personer

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.