…till exempel för att skotta upp längs krypgrunden av huggen granit för att få ännu mindre golvdrag. Det är ett utmärkt gammalt knep, ett ”husmorstips” till husägare med fina gamla bostadshus! De få som ännu finns kvar i landet, endast 20 % av alla bostadshus i Sverige är byggda före 1920. Endast 20%.
Då kommer jag osökt att tänka på hur vi har det med släktgårdar? Finns din mammas födelsehem kvar? Pappas? Mormors? Morfars? Farmors? Farfars? Och ännu längre tillbaka: t ex morfarsfars eller farfarsmors? Vet du ens var de bodde? Eller hette? Äldre bostadshus finns det inte alltför många kvar av i landet Sverige mycket på grund av att folkhemmet ville vara så ”moderna” och det sitter i. Och numera vill väldigt många bo i städer. Att hus finns kvar i släkten är inte alltför vanligt.
17/02/2021 kl. 18:06
Pratade med min svåger om snö mot husgrunden för ett tag sedan, han har massor av snö mitt i Småland! Så nu kan jag bekräfta nyttan med den mot huset när jag pratar med honom nästa gång.😊
Jodå, lite koll på mina förfäders hus har jag. Min mammas födelsehem är jag själv ägare till och förvaltar så gott jag kan. Min pappas revs i slutet av 50-talet och ersattes med ett nytt och i mitt tycke ganska tråkigt hus.
Morfars föräldrahem finns kvar och ser fint ut utifrån. Mormors tror jag också finns kvar men vet inte med säkerhet (jag har en fin ”gåramålning” av det i alla fall!). Mina farföräldrars hem vet jag var de finns men det är inte de gamla husen. Sedan är det nog stopp men släkten finns till stora delar i närheten så det borde inte vara alltför svårt att få mer information. Jag tillhör också, på min farmors sida, den stora långarydssläkten (254 000 personer/19 generationer!) så den släkten finns dokumenterad sedan 1600-talet.
GillaGillad av 2 personer
17/02/2021 kl. 18:15
Nog är det fint att vara så rotad till en bygd, Annica!
Jag är själv mycket fascinerad av de platser och byggnader som släktingar bebott.
GillaGillad av 1 person
17/02/2021 kl. 18:53
Även jag har hyfsad koll på släktens födelse-/boplatser. Faktum är att jag ägnar särskilt stort intresse åt att luska ut var och hur de bott. Mors födelsehus finns kvar (Äppelviken, Bromma), så även fars (Östagårn, Östra Ämtervik). Vad gäller resten av släktens födelsehus är somt rivet, somt finns kvar. Det är SÅ spännande att luska.
GillaGillad av 2 personer
17/02/2021 kl. 19:11
Visst är det spännande, Mira. Och finns inte huset kvar är platsen och landskapet inte att förakta som informationskälla om vad som format en anfader/anmoder.
GillaGillad av 1 person