Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Om brygghus och bykstugor

16 kommentarer

Ett brygghus användes både som tvättstuga och brygghus. Man tvättade kläder och textilier. Man bryggde öl. Men inte samtidigt. Det här med hur hushållet sköttes förra och förrförra århundradet intresserar mig mycket men än mer behöver jag lära mig. Jag vill t ex veta mer om vad man använde som diskmedel före 1940-talet då flytande diskmedel började användas. Vad använde mormorsmor?

När det gällde tvätt före tvättmaskinernas tid så blötlades tvätten någon dag i förväg. Plagg och sänglinne togs upp och fick rinna av sen gnuggades de mot tvättbrädan. Därefter användes en av de två metoderna kokning eller ösning.

1.Vid kokning kokades tvätten med björklut och tvätten rördes om med träkäpp någon gång nu och då. (Det har jag varit med om ett flertal gånger.)

2. Vid ösning lades textilierna i karet och vattnet värmdes upp. Tvättmedel var björkaska (lut) som knöts in i en liten linnepåse och som lades i botten på bykkaret. Askan lakades ur och vattnet blev brunt och lent och tvätten ren. Därefter tappades pannmuren/karet, där tvätten låg kvar, ur med hjälp av en tappkran i karets nedre del. Det rann ner i ett annat kar för att än en gång ösas över tvätten och så gjorde man ett antal gånger. Man öste lutvatten över tvätten som alltså låg kvar i karet utan att bearbetas. (Tänk, jag var för många år sedan med om att testa detta tillsammans med ett gäng glada, äldre kvinnor.)

Sköljning av tvätten skedde oftast utomhus i ett vattendrag eller sjö. Stortvätt hade man som regel två gånger per år, sent på hösten och på våren.

Här ovan ett litet häfte från 2020 om bevarande av tvättstugor och torklador där tvätt av storstadsbornas textilier en gång i tiden gav utkomstmöjlighet för familjer med enkel bakgrund. Att besöka tvätterimuseet Hagalund i Vårby ger en bra bild av hur dessa tvättinrättningar fungerade.

Finns privata intakta gårdstvättstugor kvar är det en kulturgärning att bevara dem! Här i Universumet finns byggnaden kvar men pannmuren är borta. Jag har mätt upp storleken och läget den hade i tvättstugan och sparat i ”huspärmen”,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

16 tankar om “Om brygghus och bykstugor

 1. Very interesting! It was quite hard work but it was done efficiently, like other farm chores, with special tools and facilities.

  Gillad av 1 person

 2. Soda i diskvattnet använde min mamma, kristallsoda. På ett lantgårdsjobb på 40-talet fick man inte ha något medel i vattnet för grisarnas mat rördes ut i diskvattnet.

  Gillad av 1 person

  • Tack för uppgiften, Brittakarolina! Var soda ett pulver?
   Intressant med uppgiften från en lantgård – undrar hur man rengjorde feta ytor… Det är sådana där ”självklara” vardagssysslor som jag behöver veta mer om för mitt eget höga nöjes skull.

   Gilla

   • Intressant! Jag hittade helt nyligen en gammal påse kristallsoda (fasta kristaller) när jag rensade i ett skåp och nu vet jag vad man använde det till! Med lite hjälp från Google så ser jag att man fortfarande säljer det som miljövänligt rengöringsmedel.

    Gillad av 1 person

    • Aha, kristaller som blöttes upp i varmt diskvatten. Vilka små skatter du hittar Annicca! Om jag vore du skulle jag prova en diskning med sodakristaller och spara resten om förpackningen också finns där. Skummar det? Eller blir vattnet bara lent och disken ren? Jag googlar också och ser att det är natriumkarbonat det handlar om. Och att det har många användningsområden. Tack för upplysningen.

     Gilla

   • Den soda vi använde kan finnas både i pulverform eller i form av genomskinliga kristaller, natriumkarbonat. Det är INTE samma sak som kaustik soda =, natriumhydroxid = lut, som man lutar av färg med och som är starkt frätande.

    Gillad av 1 person

    • Gott!
     Den björklut som man tvättade textilier (vittvätt) med är väl lite annorlunda i sin kemiska formel kanske. Jag vet absolut inte mycket om det här och är glad över alla kommentarer. Kaustik soda har jag använt för att rensa avlopp för länge sen och den fräste ordentligt när den reagerade med vatten.
     Åh, vad jag önskar mig ett initierat föredrag om disk och tvätt förr i tiden – ja ända ner till 1600-1700-talen.

     Gilla

 3. I slutet av 50-talet diskade min mormor i Surf och naturligtvis till tvätten som fick kokas på vedspisen. Vatten fanns bara i pumpen ute på gården så sköljningen gjordes där. Hemma använde vi diskmedel (Klara?) och hade åtminstone en tvättgryta ute på gården. Vilket slit det var med tvätten förr!

  Gillad av 1 person

  • Hej, du har något av samma minnen som jag, alltså från en tid med rengöringsmedel tillverkade på kemisk fabrik. Jag gissar att du tillhör generationen efter mig eftersom jag minns min mamma använda Surf. Roligt att du också varit med om kokning av tvätt i tvättgryta och sköljning vid pumpen utomhus. Ja, det var slit men man tvättade inte lika ofta som idag – kläderna höll nog längre då med vädring utomhus i friska luften mellan tvättarna. Den elektriska tvättmaskinen måste väl ändå vara den viktigaste uppfinningen som tillförts hushållen…
   Klara diskmedel fanns i hårdplastförpackning om jag minns rätt. Man släpar på mycket vatten i ”onödan” när man köper flytande diskmedel men var finns alternativen?

   Gilla

 4. Minnen från 50-talet. Diskvattnet, utan diskmedel, hälldes på ”gröpen” som grisarna fick. Disk-och sköljbaljan stod på vedspisen, vattnet skulle vara så varmt att man just kunde hålla händerna däri. Man torkade alltid disken med en handduk, jag antar att eventuella fettrester hamnade i den. Det fanns inte diskställ, utan man la disken på en grov handduk innan den torkades.

  Gillad av 1 person

  • Tack för de minnena! Ännu en uppgift om att diskvattnet användes att blanda grisarnas mat med. Å vad jag gillar att få de där vardagsberättelserna. Inte underligt att man hade många diskhanddukar förr, gärna med broderade monogram :-) Och de där grova handdukarna – nu förstår jag vad de kunde användas till, de som finns kvar här av juteväv t ex. Tack!
   Jag skulle bra gärna vilja veta vilken generation du hör till. Jag gissar att du var barn på 50-talet…

   Gilla

   • Jag är en i den stora gruppen efterkrigsbarn födda i mitten av 40-talet. Hemma fi fick lära oss att allt skulle tas till vara. Tex. fick man inte kasta mat, vilket jag än idag knappt kan förmå mig till.

    Gillad av 1 person

 5. En sådan stuga återfanns hos farmor och farfar, den användes enkom som tvättstuga av min farmor, ett tungt jobb. Var med henne och tvättade några gånger på 60-talet, tacka vet jag dagens tvättstugor som är betydligt mindre slitsamma för såväl kvinnor som män.

  Gillad av 1 person

  • Den elektriska tvättmaskinen måste vara den bästa uppfinningen som tillförts hushållen… Viktigare än både diskmaskin och mikrovågsugn. Okej, elektrisk spis är inte heller så dumt. :-)

   Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.