Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

En omärkvärdig utflykt

5 kommentarer

Det gjordes en utflykt i samband med ett ärende för ett par veckor sedan. Ryggsäcken var packad med kaffetermos och macka. Det blev sedan en gråkall promenad på slingrande vägar i engelska parken i Åker. En cirkelrund trädplantering fanns där omgiven av vatten, en liten hundkyrkogård passerades. Under taket på dansbanan intogs matsäcken medan snön sakta föll.

Att upptäcka en dansbana som byggt så sent som 1988 var en upplevelse i sig. De dansbanor som till äventyrs ännu finns kvar brukar vara äldre än så. Och skylten som var upprest framför banan var ett stycke kulturhistoria i sig. Vackert utformad och med lokalt förankrad information.

Kanske blir det återbesök när det grönskar.

1988
BJÖRNEBORGS DANSBANA.
DANSBANAN BYGGDES AV ÅKERS
HEMBYGDSFÖRENING MED HJÄLP AV
SPONSORER OCH FRIVILLIGA.
INVIGNING ÄGDE RUM DEN 13 AUGUSTI.
PREMIÄRPARET VAR FÖRRE
HYTTARBETAREN BERTIL NILSSON
MED HUSTRUN ELLEN.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “En omärkvärdig utflykt

 1. Oftast är det väl just det här ”omärkvärdiga”, vardagliga som lyfter tillvaron. Funnes inte det omärkvärdiga vore väl inget märkvärdigt…

  Gillad av 1 person

 2. Nämen, omärkvärdig var väl inte den utflykten?! En gammal engelsk park ute på landsbygden är i högsta grad en märkvärdighet i dagens värld, i alla fall i mina ögon. Fantasieggande och vackert.
  Träd i en rundel finns i parken i Sommarro i Örebro, också värt ett besök. Undrar om det kan vara förväxta bersåer?
  Åholmen norr om Universumet – är det fortfarande möjligt att besöka? Fina utflykter företogs dit!

  Gillad av 1 person

  • Lite övergiven var den allt den där gråmulna dagen. En förväxt berså tror jag inte det är, det är trädstammar utan förgreningar nertill. Upplever snarare att det är en förenklad variant med inspiration från Fredrik Magnus Pipers Monumentholmen i Drottningholms slottspark. Tuktad natur i stora penseldrag.

   Gilla

   • Så kan det förstås vara. Även träden i Sommarro är riktiga, ståtliga träd. Parken där utvecklades runt 1820, och ska ha haft små hyddor och paviljonger på strategiska platser, en finns kvar (nedbrunnen och uppbyggd igen) och en del andra kan man se spår av. Spännande att gå runt och leta!
    Det kanske är en vacker söndag i början av maj parken ska upplevas? Men nog är det vackert även i lite melankoliskt vinterskick också?

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.