Om man har en bred definition av begreppet byggnadsvård är handskriftsläsning en förkovran inom byggnadsvårdens område. Har man möjlighet att läsa handlingar som rör det egna huset och dess tidigare brukare, blir det så mycket mer givande att vårda det. Att sätta sig in i hur det var att leva på samma plats för ett antal decennier sedan och jämföra det med dagens situation. Att ta reda på när elektriciteten kom till huset, när rinnande vatten drogs in, hur många som levde i hushållet osv. Med en bred definition kan man få in landskapsvård och odling i byggnadsvårdsbegreppet också.
Det var så bra att senaste Byggnadskultur, Svenska Byggnadsvårdsföreningens tidskrift, handlade just om handskriftsläsning.

Kommer ni ihåg hur man satt och plitade i första klass varje bokstav för sig på randat papper med ränder som hjälpte till att få rätt lutning på bokstäverna och alldeles lagom långa staplar på dem. Och så småningom fick vi lära oss den latinska stilen men det var först i högstadiet. Vi hade en lite speciell teckningslärare som menade att det var viktigt. inte visste vi då att nästan allt skulle skrivas med dator i framtiden.
Jag fick ett handskrivet brev förra veckan, så roligt att få! Svaret blir också handskrivet på brevpapper jag letar fram.
18/01/2021 kl. 10:09
Jodå, nog satt man och plitade. Sen hade vi välskrivning inlagt på schemat och fick betyg i det. Fortfarande suddar jag ut och börjar om när jag skriver upp något på tavlan i köket, om jag tycker att det inte blev snyggt nog.
GillaGillad av 1 person
18/01/2021 kl. 11:23
Roligt att höra. Du håller kunskapen om handskrift vid liv alltså. Memofunktionen i telefonen får vila…
GillaGillad av 1 person
18/01/2021 kl. 12:55
Telefonen vill jag i princip bara ha till att ringa med, vill inte fingra på den i tid och otid.
GillaGillad av 1 person
26/01/2021 kl. 18:36
En gång i tiden hade jag en hyggligt vacker handstil, nu vet jag knappt om jag ska använda textning eller skrivstilen som vi lärde oss i skolan med lutningspapper och välskrivningsövningar. Yngre generationer kan oftast inte läsa skrivstilen har jag märkt efter att ha umgåtts en hel del med unga på arbetsplatser och annars. Där övergick jag till bunden textning, och nu blir det en konstig blandning när jag nån gång ska skriva ”pappersbrev”. Men min gamla mor skrev jämnt och vackert upp i 90-årsåldern! För henne var det en hederssak med en vacker handstil.
Är det nån som minns välskrivningsövningarna med reservoarpenna i skolan? Så härligt gammaldags!
GillaGillad av 1 person
27/01/2021 kl. 14:50
Reservoarpenna har jag aldrig provat på i grundskolan. Däremot frivilligt på annan tid.
Kommande generationer kommer väl att få det än svårare än vi att tolka äldre dokument.
Tänker på turkarna som övergick till latinska från det arabiska alfabetet på 1930-talet. Nu har de flesta turkar svårt att läsa arkivskrift från äldre tid än så. Personligen skulle lag vara enormt ledsen om jag inte hade möjlighet att tolka/läsa äldre skrift.
GillaGilla